Sočna grčka teletina sa pekarskim krompirom: Savršen recept za porodični ručak
Ako tražite jelo koje spaja mekano meso, hrskavi krompir i bogate mediteranske začine, grčka sporo kuhana teletina sa pekarskim krompirom je pravi izbor.
Ovo aromatično jelo idealno je za porodične ručkove, ali i svečane prilike, jer jednostavnom pripremom zadovoljava sve generacije.
Sastojci:
- 1,5 kg telećeg buta ili plećke
- 1 kg krompira, očišćenog i isječenog na krupnije komade
- 100 ml maslinovog ulja
- 2 glavice crnog luka
- 4 čena bijelog luka
- 2 šargarepe
- 1 grančica ruzmarina
- 1 kašičica origana
- So i biber po ukusu
- 150 ml bijelog vina
Priprema:
Priprema povrća: Crni luk sitno isjeckajte, šargarepu oljuštite i isjecite na kolutove, a bijeli luk sitno nasjeckajte. Krompir očistite i isjecite na krupnije komade.
Prženje mesa: Teleće meso posolite i pobiberite, kratko zapečete u tiganju sa maslinovim uljem dok ne dobije blagu zlatnu boju.
Dodavanje povrća i začina: U vatrostalnu posudu stavite krompir, šargarepu, luk i bijeli luk. Posolite, pobiberite i pospite ruzmarinom i origanom. Na povrće stavite zapečenu teletinu i prelijte bijelim vinom i ostatkom maslinovog ulja.
Sporo kuhanje: Pokrijte folijom i pecite u rerni na 160°C oko 3 do 4 sata, povremeno prelijevajući sopstvenim sokom, dok meso ne postane mekano i sočno.
Završna priprema: Pred kraj pečenja skinite foliju i pojačajte temperaturu na 200°C oko 20 minuta kako bi krompir dobio hrskavu i zlatnu koricu.
Posluženje: Servirajte toplo, direktno iz rerne, uz svežu salatu ili prilog po želji.
Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...
Ova sporo kuhana grčka teletina sa pekarskim krompirom pravi je spoj mediteranske aromatike i domaće udobnosti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.