Kad nema "ničega" u frižideru: Recept za italijanski klasik koji je zaludio svijet

Radiosarajevo.ba
Kad nema "ničega" u frižideru: Recept za italijanski klasik koji je zaludio svijet
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Tjestenina je kraljica svakoga stola kod Italijana, pa ne čudi što se obično kombinira s minimalno umaka.

Spagetti Cacio e Pepe, odnosno špageti sa sirom i biberom najbolji su dokaz tvoj tvrdnji. Riječ je o fantastičnom jelu koje se sprema na vrlo jednostavan način.

Čak je i poznati gurman Anthony Bourdain govorio kako bi upravo ovo jelo moglo biti jedan od najvećih izuma čovječanstva. 

Iako Talijani za prirpremu koriste pecorino, jelo je ukusno i s nekom drugom "ovčjom zamjenom" ili drugim omiljenim sirom, piše punkufer.dnevnik.hr.

Sastojci za špagete sa sirom i biberom za 4 osobe:

  • 400 grama suhih špageta
  • 1 mala kašika bibera 
  • 5 malih kašika maslaca
  • 4 kašike maslinova ulja
  • 200 grama naribanog parmezana
  • 120 grama naribanog sira 
  • sol po želji

Priprema:

1. Na uobičajeni način skuhajte tjesteninu al dente. Ocijedite je od viška tekućine te sačuvajte 300 ml vode u kojoj se tjestenina kuhala.

2. U velikoj tavi tostirajte svježe mljeveni papar oko 30 sekundi dok ne postane aromatičan. Dodajte maslac i maslinovo ulje te pustite da se sastojci sljube oko minutu ili dvije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije