Probajte šakšuku: Evo zašto je internet "poludio" za ovim jednostavnim jelom

Radiosarajevo.ba
Probajte šakšuku: Evo zašto je internet "poludio" za ovim jednostavnim jelom
FOTO: Pixabay / Šakšuka

Ako pratite gastro blogere na Instagramu uvjereni smo da vam nije promaklo da je sve popularniji specijalitet šakšuka - jelo od povrća i jaja, koje ne samo da je ukusno, već je i vrlo fotogenično zbog jarkih boja.

Riječ je o arapskom specijalitetu koji je popularan na Bliskom Istoku i Izraelu, a originalno vuče porijeklo iz Tunisa. Priprema se veoma brzo i jednostavno, a rezultat ne može da ne bude spektakularan. Takođe, veoma je zdrav, a možete ga služiti i kao doručak ili lagani ručak.

Potrebni sastojci:

1 veća paprika
1 glavica crnog luka
400 grama sjeckanog paradajza
4 do 6 jaja
2 bijela luka 
1 kašičica mljevene paprike
1 kašičica šećera
so, biber
maslinovo ulje

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u dubljoj tavi, pa ubacite sitno isjeckani crni luk. Kratko dinstajte, pa dodajte isjeckani bijeli luk, a potom i papriku isjeckanu na kockice. Kada paprika omekša, dodajte parajdaz, začine i šećer i ostavite 10-ak minuta da se krčka.

Ubacite jedno po jedno jaje, kao kada pravite jaje na oko, i vodite računa da vam se ne razlije žumanac. Poklopite tavu i ostavite 10-ak minuta na vatri. Ono što je važno jeste da se sos od paradajza i paprike ne zalijepi za dno tave, te vodite računa o temperaturi ringle.

Kada je gotovo, pospite peršunom ili bosiljkom, a ako želite da dodatno obogatite ovaj specijalitet možete dodati i malo parmezana ili narendati sir preko. Služite uz prepečeni hljeb, piše zena.blic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije