Jelo koje je savršeno za ovo godišnje doba: Ukusni miks povrća koji ostavlja neizbrisiv trag
![Jelo koje je savršeno za ovo godišnje doba: Ukusni miks povrća koji ostavlja neizbrisiv trag](https://storage.radiosarajevo.ba/article/552662/871x540/caponata-9juli24-prtsc.jpg?v1720552834)
Danas ćemo lagano, vruće je. Lagano bi značilo dati prednost povrću, a meso i krompir staviti na čekanje.
S obzirom na godišnje doba, dati prednost povrću znači da ćemo se odlučiti za salsu, patlidžan i tome slično, a jedno jelo koji sve to baš lijepo kombinira je caponata, koja vam može poslužiti kao prilog uz rižu, palentu, tjesteninu, kvinoju ili nešto tome slično, a super je kad se posluži s prepečenim hljebom ili kao prilog nekom konkretnijem jelu.
Riječ je o jelu porijeklom sa Sicilije, u kojem se osjeća jak utjecaj arapske kuhinje, jer se spajaju slatko i kiselo, a recept je toliko prilagodljiv da postoji preko 30 poznatih vrsta. Stoga ste i vi sasvim slobodni stvoriti vlastitu. Ako vam jestive sjemenke bora i grožđice nisu po volji, slobodno koristite bademe, breskve, kruške ili neko drugo voće.
![Pokrenut apel za pomoć: Ibro hitno mora na operaciju, zajedno možemo spasiti njegovo srce](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579266/300x185/ibro-piljug-feb2025-pomoziba.jpg?v1739859061)
Pokrenut apel za pomoć: Ibro hitno mora na operaciju, zajedno možemo spasiti njegovo srce
Nudimo vam jedan od najpoznatijih recepata, ovakva se caponata priprema u Palermu.
Sastojci:
700 g paradajza šljivara
150 ml crnog vina
70 ml maslinovog ulja
2 patlidžana
2 luka
2 režnja bijelog luka
4 kašike sirćeta
2 kašike domaćeg koncentrata od paradajza
2 kašike maslina bez koštica
2 kašike jestivih sjemenki bora
1 kašika grožđica
1 kašika kapara
1 šaka svježeg bosiljka ili peršuna
sol, biber
Priprema:
Nasjeckajte patlidžane na komade veličine 2-3 centimetra, posolite ih i ostavite da puste vodu pa ih iscjedite.
Nasjeckajte paradajz i luk na kockice, masline na kolutiće, bijeli luk i bosiljak usitnite, a jestive sjemenke bora ili bademe tostirajte pa grubo narežite.
![Brzo rješenje za gorki krastavac: Trik koji funkcionira za manje od 30 sekundi](https://storage.radiosarajevo.ba/article/552424/300x185/Krastavac_paradajz_ilustracija_foto_depositphotos.jpg?v1720418648)
Brzo rješenje za gorki krastavac: Trik koji funkcionira za manje od 30 sekundi
Stavite maslinovo ulje u široku šerpu na srednje jaku vatru. Kada se zagrije, dodajte patlidžane pa ih pržite uz miješanje dok se ulje ne upije, a patlidžani ne poprime zlatnu boju pa ih izvadite i stavite sa strane.
Na ostatku ulja pržite luk s prstohvatom soli dok ne postane proziran, dodajte mu bijeli luk, promiješajte i kad bijeli luk zamiriše vratite patlidžane. Dodajte koncentrat paradajza, dobro promiješajte i kad potamni ubacite sjeckani paradajz.
Promiješajte, posolite, dodajte grožđice i vino, promiješajte pa krčkajte na laganoj vatri oko 45 minuta dok se ne zgusne. Na kraju dodajte sirće, biber, kapare i masline pa maknite s vatre i poklopite. Pustite da odstoji 10-ak minuta da se okusi prošire.
Probajte. Jelo bi trebalo imati kiselkasti okus s notama slatkoće pa ako je potrebno dodajte još malo octa ili šećera.
Prije posluživanja pospite bosiljkom ili peršunom te jestivim sjemenkama bora ili bademima, piše Slobodna Dalmacija.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.