Jelo koje je savršeno za ovo godišnje doba: Ukusni miks povrća koji ostavlja neizbrisiv trag
Danas ćemo lagano, vruće je. Lagano bi značilo dati prednost povrću, a meso i krompir staviti na čekanje.
S obzirom na godišnje doba, dati prednost povrću znači da ćemo se odlučiti za salsu, patlidžan i tome slično, a jedno jelo koji sve to baš lijepo kombinira je caponata, koja vam može poslužiti kao prilog uz rižu, palentu, tjesteninu, kvinoju ili nešto tome slično, a super je kad se posluži s prepečenim hljebom ili kao prilog nekom konkretnijem jelu.
Riječ je o jelu porijeklom sa Sicilije, u kojem se osjeća jak utjecaj arapske kuhinje, jer se spajaju slatko i kiselo, a recept je toliko prilagodljiv da postoji preko 30 poznatih vrsta. Stoga ste i vi sasvim slobodni stvoriti vlastitu. Ako vam jestive sjemenke bora i grožđice nisu po volji, slobodno koristite bademe, breskve, kruške ili neko drugo voće.
Za spas NUB-a: Pročitajte kompletan nalog koji je danas naredio Christian Schmidt
Nudimo vam jedan od najpoznatijih recepata, ovakva se caponata priprema u Palermu.
Sastojci:
700 g paradajza šljivara
150 ml crnog vina
70 ml maslinovog ulja
2 patlidžana
2 luka
2 režnja bijelog luka
4 kašike sirćeta
2 kašike domaćeg koncentrata od paradajza
2 kašike maslina bez koštica
2 kašike jestivih sjemenki bora
1 kašika grožđica
1 kašika kapara
1 šaka svježeg bosiljka ili peršuna
sol, biber
Priprema:
Nasjeckajte patlidžane na komade veličine 2-3 centimetra, posolite ih i ostavite da puste vodu pa ih iscjedite.
Nasjeckajte paradajz i luk na kockice, masline na kolutiće, bijeli luk i bosiljak usitnite, a jestive sjemenke bora ili bademe tostirajte pa grubo narežite.
Brzo rješenje za gorki krastavac: Trik koji funkcionira za manje od 30 sekundi
Stavite maslinovo ulje u široku šerpu na srednje jaku vatru. Kada se zagrije, dodajte patlidžane pa ih pržite uz miješanje dok se ulje ne upije, a patlidžani ne poprime zlatnu boju pa ih izvadite i stavite sa strane.
Na ostatku ulja pržite luk s prstohvatom soli dok ne postane proziran, dodajte mu bijeli luk, promiješajte i kad bijeli luk zamiriše vratite patlidžane. Dodajte koncentrat paradajza, dobro promiješajte i kad potamni ubacite sjeckani paradajz.
Promiješajte, posolite, dodajte grožđice i vino, promiješajte pa krčkajte na laganoj vatri oko 45 minuta dok se ne zgusne. Na kraju dodajte sirće, biber, kapare i masline pa maknite s vatre i poklopite. Pustite da odstoji 10-ak minuta da se okusi prošire.
Probajte. Jelo bi trebalo imati kiselkasti okus s notama slatkoće pa ako je potrebno dodajte još malo octa ili šećera.
Prije posluživanja pospite bosiljkom ili peršunom te jestivim sjemenkama bora ili bademima, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.