Jednostavna, a neodoljiva orahnjača: Recept koji svi obožavaju
Ako volite miris svježeg, domaćeg peciva, ovaj recept za orahnjaču je pravi izbor. Udobna, mirisna i punog okusa, orahnjača je pravi užitak koji nas podsjeća na tople obiteljske trenutke i miris nanine kuhinje.
Ovaj jednostavan recept s provjerenim sastojcima i postupkom omogućit će vam da uživate u sočnom i aromatičnom kolaču, punom mljevenih oraha i nježnog tijesta koje se topi u ustima.
Pratite recept i uživajte u ovoj bezvremenskoj poslastici.
Pucnjava u Velikoj Kladuši: Policija traga za naoružanim napadačem
Sastojci
Tijesto
- 3 velike supene kašike šećera
- 2 žumanjka
- Prstohvat soli
- 3 dl toplog mlijeka
- 4 kašike ulja
- 1 kašika vrhnja (milleram)
- 10 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog)
- 500 g glatkog brašna
Nadjev
- 100 g šećera
- 300 g mljevenih oraha
- 1 vanilin šećer
- 2 dl kipućeg mlijeka
Priprema
U posudi razmutite 2 žumanjka s 3 velike supene kašike šećera, dodajte prstohvat soli, 4 kašike ulja, 1 kašiku vrhnja i 3 dl toplog mlijeka. Zagrijte smjesu na laganoj vatri dok ne postane mlaka, dodajte 10 grama svježeg kvasca (ili 7 grama suhog) i umiješajte 300 grama brašna.
Pokrijte smjesu i ostavite je na toplom mjestu da se udvostruči. Nakon udvostručenja, umiješajte preostalo brašno i ostavite ponovo da se diže. Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu, lagano ga izmijesite, a zatim oblikujte kuglu i ostavite da se ponovno diže.
Za nadjev, pomiješajte mljevene orahe sa šećerom, vanilin šećerom i malo kipućeg mlijeka. Razvaljajte tijesto i nanesite nadjev po želji, a zatim ga prebacite u namazanu tepsiju.
Pecite na 150 do 180°C otprilike 30 do 40 minuta.
I to je to, prijatno
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.