Jednostavna, a neodoljiva orahnjača: Recept koji svi obožavaju

0
Radiosarajevo.ba
Jednostavna, a neodoljiva orahnjača: Recept koji svi obožavaju
Foto: Facebook / Orahnjača

Ako volite miris svježeg, domaćeg peciva, ovaj recept za orahnjaču je pravi izbor. Udobna, mirisna i punog okusa, orahnjača je pravi užitak koji nas podsjeća na tople obiteljske trenutke i miris nanine kuhinje.

Ovaj jednostavan recept s provjerenim sastojcima i postupkom omogućit će vam da uživate u sočnom i aromatičnom kolaču, punom mljevenih oraha i nježnog tijesta koje se topi u ustima. 

Pratite recept i uživajte u ovoj bezvremenskoj poslastici.

Pucnjava u Velikoj Kladuši: Policija traga za naoružanim napadačem

Pucnjava u Velikoj Kladuši: Policija traga za naoružanim napadačem

Sastojci

Tijesto

  • 3 velike supene kašike šećera
  • 2 žumanjka
  • Prstohvat soli
  • 3 dl toplog mlijeka
  • 4 kašike ulja
  • 1 kašika vrhnja (milleram)
  • 10 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog)
  • 500 g glatkog brašna

Nadjev

  • 100 g šećera
  • 300 g mljevenih oraha
  • 1 vanilin šećer
  • 2 dl kipućeg mlijeka

Priprema

U posudi razmutite 2 žumanjka s 3 velike supene kašike šećera, dodajte prstohvat soli, 4 kašike ulja, 1 kašiku vrhnja i 3 dl toplog mlijeka. Zagrijte smjesu na laganoj vatri dok ne postane mlaka, dodajte 10 grama svježeg kvasca (ili 7 grama suhog) i umiješajte 300 grama brašna.

Pokrijte smjesu i ostavite je na toplom mjestu da se udvostruči. Nakon udvostručenja, umiješajte preostalo brašno i ostavite ponovo da se diže. Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu, lagano ga izmijesite, a zatim oblikujte kuglu i ostavite da se ponovno diže.

Za nadjev, pomiješajte mljevene orahe sa šećerom, vanilin šećerom i malo kipućeg mlijeka. Razvaljajte tijesto i nanesite nadjev po želji, a zatim ga prebacite u namazanu tepsiju.

Pecite na 150 do 180°C otprilike 30 do 40 minuta.

I to je to, prijatno

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije