Istraživanje otkiva: Ova popularna grickalica dodaje više kalorija nego što mislite

0
Radiosarajevo.ba
Istraživanje otkiva: Ova popularna grickalica dodaje više kalorija nego što mislite
Foto: Pexels / Ilustracija

Istraživanje na Penn State Univerzitetu u SAD-u otkrilo je da konzumacija čipsa uz sos može gotovo udvostručiti unos kalorija u poređenju s čipsom koji se jede samostalno.

Profesor John Hayes, autor studije i direktor Penn State Sensory Evaluation Centra, očekivao je da bi dodatak sosa trebao dovesti do smanjenja količine čipsa koju učesnici pojedu. Međutim, rezultati su pokazali da se to nije dogodilo.

U istraživanju objavljenom u časopisu Food Quality and Preference, 46 odraslih učesnika posjetilo je laboratoriju dva puta tokom dvije sedmice kako bi konzumirali grickalice. Tokom jedne posjete, učesnicima je poslužen 70 grama čipsa sa ukusom ranch-a (oko tri mala pakovanja), dok su tokom druge posjete imali isti čips uz trećinu šolje (79 ml) ranch sosa.

Nevjerovatni snimci erupcije vulkana na Islandu pokazali zastrašujuću moć prirode

Nevjerovatni snimci erupcije vulkana na Islandu pokazali zastrašujuću moć prirode

Istraživači su pratili broj ugriza i vrijeme trajanja obroka, otkrivajući da su učesnici u prosjeku konzumirali 345 kalorija kada su jeli čips sa sosom, u poređenju sa samo 195 kalorija kada su jeli čips bez sosa.

Profesor Hayes je istakao: "Najznačajniji nalaz našeg istraživanja je to što ljudi nisu jeli manje čipsa kada je sos bio prisutan - pojeli su istu količinu čipsa, plus sos." Dodao je da dodatak sosa može značajno povećati unos energije bez da ljudi to primijete.

Istraživanje, koje je vodila asistenta istraživača Madeline Harper, sugeriše da je sos podsticao ljude da jedu više slanog grickalica. Harper smatra da je veći unos kalorija možda posljedica većih ugriza koje su učesnici pravili dok su jeli sos.

Ovako možete umanjiti mogućnost nadutosi: Poslušajte ovo i zaboravite na bolove

Ovako možete umanjiti mogućnost nadutosi: Poslušajte ovo i zaboravite na bolove

Profesor Hayes dodaje da razumijevanje ponašanja prilikom grickanja hrane može pomoći u rješavanju problema prekomjernog uzimanja hrane i gojaznosti.

"Ova istraživanja otvaraju nove pravce za istraživanje kako fizička svojstva hrane mogu uticati na naše ponašanje pri jedenju i, na kraju, na unos energije", rekao je.

Prema NHS smjernicama, prosječnoj ženi je potrebno oko 2.000 kalorija dnevno za održavanje zdrave tjelesne mase, dok muškarci trebaju oko 2.500 kalorija. Gojaznost je povezana sa povećanim rizikom od ozbiljnih zdravstvenih stanja, uključujući visok krvni pritisak i rak.

Eksperti su povezali rast gojaznosti s povećanjem konzumacije ultra-prerađene hrane i modernim sedentarnim načinom života. U Velikoj Britaniji, 26 posto odraslih je gojazno, dok je dodatnih 38 posto prekomjerne tjelesne mase, prema vladinim statistikama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije