Je li sigurno piti piće u koje je upala muha? Ovako organizam reaguje u toj situaciji

0
Radioasarajevo.ba
Je li sigurno piti piće u koje je upala muha? Ovako organizam reaguje u toj situaciji
Foto: Reditt / Muha u piću

Ljetni mjeseci donijeli su nam mnoge radosti – roštiljanje, piknik ili sjedenje na terasi. Međutim, tokom toplih dana povećala se i aktivnost insekata koji često završe u našim pićima.

Kako trebamo reagovati kada nepozvani posjetitelj upadne u čašu? Trebamo li piće ipak popiti ili bolje rečeno izliti? Mikrobiolozi imaju jasan odgovor.

Toplo vrijeme privlači ne samo ljude, već i razne vrste insekata. Među najčešćim "posjetiteljima" naših čaša su ose, pčele i vinske mušice.

Milorad Dodik se sastao sa Viktorom Orbanom u Budimpešti: Šta li sada smišljaju?

Milorad Dodik se sastao sa Viktorom Orbanom u Budimpešti: Šta li sada smišljaju?

Dok su pčele i ose opasne ponajviše zbog svojih uboda, vinske mušice kriju još jedan problem – nose mnogo bakterija. Ova mala stvorenja često žive u kantama za smeće ili u blizini voća koje se raspada, gdje dolaze u kontakt s bakterijama poput E. coli ili salmonele.

Tu se logično nameće pitanje je li sigurno piti piće u koje je upala vinska mušica? Odgovor daje mikrobiologinja Primrose Freestone sa Univerzirteta u Leicesteru, koja u svom istraživanju navodi kako je naše tijelo pripremljeno za takve "incidente".

Probavni enzimi i želučana kiselina mogu učinkovito uništiti većinu bakterija koje bi mogle biti prisutne u hodu. Pa ako vam vinska mušica upadne u piće, samo je uhvatite i popijte piće bez brige. Želudac bez problema podnosi svaku bakteriju.

Naravno, kod većih životinja s ubodima oprez je na mjestu – alergičari trebaju odmah izliti piće i natočiti novo. Međutim, za većinu nas mala vinska mušica u čaši ne predstavlja ozbiljan rizik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije