Imate probleme sa snom? Ovo bi vrlo lako mogao biti uzrok vaših tegoba

0
Radiosarajevo.ba
Imate probleme sa snom? Ovo bi vrlo lako mogao biti uzrok vaših tegoba
Foto: Sleep.bz / Ilustracija

Ljubitelji kafe mogli bi se suočiti s izazovom ako žele poboljšati kvalitetu svog sna.

Stručnjak za spavanje i klinički psiholog Michael Breus preporučuje da se konzumacija kafe ograniči rano tokom dana kako bi se izbjegli problemi s nesanicom.

"Najveća pogreška koju ljubitelji kafe čine, a koja utiče na san, jest pijenje kafe nakon podneva," izjavio je Breus za Well+Good. "Kofein može imati dugotrajan stimulativni učinak, što može ometati vaš san i povećati rizik od nesanice."

Film 'Kiss the Future' prikazan u sjedištu Kongresa SAD, prisustvovao  i Željko Komšić

Film 'Kiss the Future' prikazan u sjedištu Kongresa SAD, prisustvovao i Željko Komšić

Ako vam se ideja o odustajanju od popodnevne kafe čini previše teškom, Breus savjetuje da vrijeme ispijanja kafe produžite najkasnije do 14 sati. "Stručnjaci često predlažu izbjegavanje kofeina najmanje osam sati prije spavanja, ali to možete prilagoditi ovisno o svojoj osjetljivosti na kofein," dodao je.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 80 posto odraslih Amerikanaca svakodnevno konzumira kofein, a istraživanja pokazuju da je prvi gutljaj najsnažniji. Unutar 45 minuta od konzumacije, 99 posto kofeina se apsorbira u tijelu. Poluvrijeme života kofeina vrijeme potrebno da se količina kofeina u sistemu smanji na polovicu izvorne količine, varira od 1,5 do 9,5 sati.

Kofein može otežati uspavljivanje i održavanje sna jer se natječe s adenozinom, prirodnim kemijskim spojevom u tijelu koji potiče pospanost. Adenozin se nakuplja u tijelu tokom dana i pomaže regulirati cikluse spavanja i budnosti. Kofein ometa ovaj proces, držeći nas budnima kada je vrijeme za spavanje.

Evo zašto nikada ne biste trebali spavati s upaljenim ventilatorom

Evo zašto nikada ne biste trebali spavati s upaljenim ventilatorom

Važno je napomenuti da svatko različito metabolizira kofein. Genetika igra ulogu u tome koliko dugo kofein zadržava svoj stimulativni učinak, dok je nekima dovoljna jedna šolja kafe za cijeli dan, dok drugi mogu popiti cijeli lonac.

Unatoč negativnoj korelaciji između kofeina i sna, kava ima razne zdravstvene prednosti. Poznata kao poboljšivač raspoloženja, kava također pomaže u regulaciji tjelesne težine i smanjuje rizik od raka, srčanog zatajenja i dijabetesa tipa 2.

Breus naglašava da je ključ za iskorištavanje ovih pogodnosti pridržavanje ranog popodnevnog vremena za konzumaciju kafe te izbjegavanje šećera, jer šećer može dodatno narušiti ciklus spavanja. Stručnjaci, uključujući Breusa, također savjetuju odgodu prve šolje kafe do 90 minuta nakon buđenja.

Održavanje pauze od 90 minuta pomaže u balansiranju hormona, posebno kortizola, glavnog hormona stresa u tijelu. "Porast i pad kortizola nakon buđenja predstavlja zdrav živčani sistem i zapravo ima veliki utjecaj na naše imunološko zdravlje i čak rizik od razvoja autoimunih bolesti," objasnila je Abigail Hueber, funkcionalna dijetetičarka i stručnjakinja za probavno zdravlje, za Well+Good.

"Pauziranje s kofeinom prvih 90 minuta pomaže promovirati najuravnoteženiji odgovor na buđenje kortizola i može čak bolje podržati naše energetske razine tokom dana," dodala je. Uz ove savjete stručnjaka, ljubitelji kafe mogu pronaći ravnotežu između uživanja u omiljenom napitku i održavanja kvalitetnog sna, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije