Imate problema sa nesanicom? Možda previše konzumirate ove namirnice

0
Radiosarajevo.ba
Imate problema sa nesanicom? Možda previše konzumirate ove namirnice
Foto: Pexels / Nesanica, ilustracija

Nova studija sugeriše da ultraprerađena hrana, za koju se već zna da pridonosi zdravstvenim problemima poput bolesti srca i dijabetesa, također može biti povezana i s hroničnom nesanicom.

U ultraprerađenu hranu spadaju namirnice koje su opsežno modificirane kako bi poboljšale okus, produžile rok trajanja ili olakšale masovnu proizvodnju, za razliku od minimalno prerađene hrane kao što je voće i povrće.

Studija, koju su proveli istraživači sa Univerziteta Sorbonne Paris Nord u Francuskoj, analizirala je podatke 38.570 odraslih osoba u istraživačkom projektu NutriNet-Santé, povezujući prehrambene navike s obrascima spavanja. U vrijeme kada je sve više i više hrane visoko obrađene i poremećaji spavanja rašireni, važno je procijeniti može li prehrana pridonijeti lošoj ili dobroj kvaliteti sna, ističe Marie-Pierre St-Onge, naučnica za prehranu i spavanje na Univerziteta Columbia u SAD.

Ko je Epstinova robinja za koju se hvalio da je "kupio od njene porodice iz Jugoslavije"

Ko je Epstinova robinja za koju se hvalio da je "kupio od njene porodice iz Jugoslavije"

Rezultati izraženiji kod muškaraca

Rezultati su ukazali na značajnu povezanost između veće konzumacije ultraprerađene hrane i povećanog rizika od hronične nesanice, čak i nakon prilagodbe za sociodemografiju, način života, kvalitetu prehrane i varijable mentalnog zdravlja. Učesnici su crpili 16 posto svoje dnevne energije iz ultraprerađene hrane, a 19,4 posto ih je prijavilo simptome hronične nesanice, pri čemu je ta grupa konzumirala više ultraprerađene hrane.

Ilustracija

Povezanost je isto tako bila nešto jača kod muškaraca. Uprkos prosječnoj i opservacijskoj prirodi studije, koja je procjenjivala podatke u jednoj vremenskoj tački i oslanjala se na samoizvještavanje, velika veličina uzorka sugeriše da je ta poveznica vrijedna pažnje za daljnje istraživanje.

Važno je napomenuti da su naše analize bile opservacijske prirode, a nismo procijenili longitudinalnu povezanost, kaže epidemiologinja Pauline Duquenne sa Univerziteta Sorbonne Paris Nord.

Nejasnoća koja i dalje ostaje

Navedeno istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, dopunjuje postojeće znanje o ultraprerađenoj hrani, iako ne utvrđuje uzročnost. Uzimajući u obzir uspostavljene veze između prehrane i spavanja, nije iznenađujuće da takva hrana može utjecati na rizik od hronične nesanice. Prethodna istraživanja pokazala su da je mediteranska prehrana povezana s nižim rizikom od nesanice, što predstavlja suprotan učinak od ultraprerađene hrane.

Da li ste čuli za metodu imitiranja cvrčka? Pomoći će vam da zaspete u sekundi

Da li ste čuli za metodu imitiranja cvrčka? Pomoći će vam da zaspete u sekundi

Nejasno je zašto ultraprerađena hrana može pridonijeti nesanici. Iako je vezu između te hrane i debljanja lakše razumjeti zbog visokog sadržaja kalorija, potrebno je više istraživanja kako bi se istražilo kako ta hrana može ometati san.

U budućnosti bi prospektivna epidemiološka, ​​kao i klinička i eksperimentalna istraživanja, mogla unaprijediti znanje o uzročnosti i medijacijskim putovima, poručuju autori navedenog istraživanja, javlja Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije