Muči vas nesanica: Kad ne možete zaspati, isprobajte ova tri trika

0
Radiosarajevo.ba
Muči vas nesanica: Kad ne možete zaspati, isprobajte ova tri trika
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Ako ponekad noću imate probleme sa spavanjem, onda ste zasigurno barem jednom tražili neke trikove ili savjete kako zaspati.

Bilo da je uzrokovano nervozom, previše kofeina ili drugim čimbenikom, ponekad to može biti zaista frustrirajuće. Srećom, klinički psiholog i stručnjak za spavanje Aric Prather, nedavno je podijelio svoje najbolje trikove s kojima ćete vrlo brzo zaspati, piše Mind Body Green.

Krevet ostavite samo za spavanje i odmaranje

Prather preporučuje da pažljivo proučite svoj odnos s krevetom. Ako ste skloni raditi u krevetu, vaš će mozak automatski povezati vaš mozak s poslom, a ne sa snom. Kako kaže, ovo je uvjetovani odgovor, ali srećom, možete ga promijeniti. Svoj krevet ostavite za spavanje ili druge opuštajuće aktivnosti, a ako radite od kuće, pokušajte raditi u drugom prostoru. Čak i ako je u istoj prostoriji, odlučite se za stol i stolicu radije nego da sjedite u krevetu.

Delila Veladžić: ''Želim motivirati osobe sa invaliditetom, kako bi se osjećale prihvaćeno"

Delila Veladžić: ''Želim motivirati osobe sa invaliditetom, kako bi se osjećale prihvaćeno"

Je li zaista loše jesti prije spavanja? Vječna dilema je razriješena!

Je li zaista loše jesti prije spavanja? Vječna dilema je razriješena!

"Ako se počnete osjećati nemirno dok u krevetu pokušavate zaspati, ustanite i radite nešto drugo. To može biti čitanje ili gledanje televizije, što god. Važno je da pronađete nešto što vam olakšava opuštanje", rekao je Prather. 

Pokušajte s paradoksalnom namjerom

"Postoji koncept koji se zove paradoksalna namjera, gdje zapravo samo pokušavate ostati budni i na neki način se osloboditi pritiska od spavanja", kaže Prather. 

Istraživanja su pokazala će da ljudi koji se 'prevare' da ostanu budni, vjerojatnije zaspati brže nego oni koji nastavljaju pokušati spavati. Dakle, ako se osjećate preopterećeno pokušavajući sastaviti najbolji plan kako biste zaspali, napuštanje te ideje na neko vrijeme zapravo bi moglo pomoći, osobito ako ovaj način razmišljanja uparite s opuštajućom aktivnošću, poput čitanja ili gledanja televizije. 

Samo lezite u krevetu Bez obzira na to ležite li potpuno budni, ili stalno ulazite i izlazite iz sna, u redu je i samo ležati u krevetu. Samo odmaranje u krevetu i dalje se smatra odmorom pa je samim time i dobar za vas. Zapravo, oslobađanje od tog pritiska da zaspite može vam pomoći da se riješite treme koja dolazi od toga da ste budni dulje nego što ste planirali. To bi vam zauzvrat moglo pomoći da brže zaspite. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije