Hrskavo jelo od tikvica i umak od jogurta - super spoj
Ovo ukusno jelo može biti prilog, lagano glavno jelo ili zdrava grickalica između obroka. Također, imate li viška tikvica, ovo je odlična ideja kako ih potrošiti.
Sastojci:
1 tikvica
1 umućeno jaje
1/3 šoljice bademovog brašna
1/2 šoljice Ricotta sira
3 kašičice naribanog parmezana
1 kašičica svježe nasjeckanog vlasca
1 kašičica svježe nasjeckanog peršuna
sol i papar po ukusu
malo ulja za prženje na tavi
Za umak:
1/2 šoljice običnog jogurta
1 kašičica limunovog soka
2 češnja isjeckanog bijelog luka
2 kašičice svježeg kopra ili 1/2 kašičice suhog kopra
Izribajte tikvice pa ih pomiješajte sa ostalim sastojcima. Nauljite tavu i neka se dobro zagrije pa kašičicom uzimajte smjesu i stavljajte na ulje. Pecite sa svake strane dvije do tri minute dok ne dobije zlatno smeđu boju, a tekstura bude hrskava.
Poslažite polpete na papirnati ubrus da se upije višak masnoće. Ostavite da se skroz ohlade. Za umak pomiješajte sve sastojke pa poslužite uz polpete,
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.