Hrana za ravan trbuh: Povrće koje potiče mršavljenje i zdravu prehranu

0
Radiosarajevo.ba
Hrana za ravan trbuh: Povrće koje potiče mršavljenje i zdravu prehranu
Pixabay / Ilustracija

Iako je nemoguće određeno povrće samostalno odgovorno za gubitak trbušne masnoće, postoji nekoliko vrsta povrća koje su posebno nutritivno bogate i mogu doprinijeti zdravoj prehrani koja podržava mršavljenje.

Evo nekih vrsta povrća i njihovih potencijalnih benefita:

Brokula:

Brokula je nutritivno gusto povrće koje obiluje antioksidansima, uključujući sulforafan koji može pomoći u smanjenju upale u tijelu. Upala može otežati gubitak viška kilograma, pa smanjenje upale može olakšati proces mršavljenja.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Mrkva:

Mrkva sadrži lutein, biljni spoj s antioksidativnim svojstvima. Istraživanja su pokazala da lutein može podržati gubitak masnog tkiva u području trbuha. Mrkve također imaju grubu teksturu koja može pomoći u ubrzanju metabolizma.

Zelena salata:

Zelena salata je bogata luteinom, karotenoidom s antioksidativnim svojstvima. Istraživanja su pokazala da povrće bogato karotenoidima može smanjiti visceralnu masnoću, posebno u području trbuha.

Osvježite se i ozdravite: Ovaj jednostavni napitak pomaže kod gripe i visokog pritiska

Osvježite se i ozdravite: Ovaj jednostavni napitak pomaže kod gripe i visokog pritiska

Žute paprike:

Žute paprike sadrže lutein i imaju nisku kalorijsku vrijednost. Suplementacija luteinom pokazala se u nekim istraživanjima povezanom s smanjenjem obima struka, visceralne masti te niže razine štetnog LDL kolesterola.

Cikla:

Cikla je bogata vlaknima, koja mogu pomoći u smanjenju apetita, poticanju osjećaja sitosti te podržavanju zdravlja probavnog sistema. Vlakna su povezana i smanjenjem visceralne masti.

Kelj:

Kelj je niskokalorično povrće bogato nutrijentima, uključujući vlakna i proteine. Tamnozeleno lisnato povrće, poput kelja, pokazalo se povezano s gubitkom trbušne masti.

Špinat:

Špinat sadrži vlakna i vitamin K, koji može pomoći u smanjenju tjelesne težine, uključujući i trbušnu mast. Veći unos špinata može doprinijeti gubitku trbušne masnoće.

Crvena paprika:

Crvena paprika sadrži malo kalorija, puno nutrijenata i likopen, koji je povezan s smanjenjem trbušne masti. Osim toga, može pružiti osjećaj sitosti nakon obroka.

Osjećate nadutost? Ovo su četiri napitka koja bi vam mogla pomoći

Osjećate nadutost? Ovo su četiri napitka koja bi vam mogla pomoći

Važno je napomenuti da je ključ uspješnog mršavljenja holistički pristup koji uključuje redovitu tjelovježbu, izbjegavanje pušenja, smanjenje stresa i uravnoteženu prehranu s niskim udjelom dodanih šećera, piše Živim

Povrće se može smatrati važnim dijelom takvog pristupa, ali nije zamjena za sveobuhvatne zdrave životne navike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije