Greška u pripremi ribe koja može biti opasna

Radiosarajevo.ba
Greška u pripremi ribe koja može biti opasna
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Riba se svrstva među najzdravije namirnice. Bogata je važnim nutritivnim sastojcima, prije svega omega 3 masnim kiselinama.

Ali, kada je pripremate za jelo, morate posebno voditi računa o jednoj stvari kako ne biste uništili njena korisna svojstva.

Naime, ribu nikako ne smijete podgrijavati u mikrovalnoj.

Podgrivanje na ovaj način utiče na teksturu i ukus pripremljene ribe, što može uzrokovati i otpuštanje štetnih toksina. Prilikom izlaganja visokoj temperaturi riba će se presušiti ili čak prekuhati, a postoji mogućnost ispuštanja neprijatnog mirisa.

Ribu bi trebalo konzumirati hladnu, a ako baš morate, onda je podgrijte u rerni. Stručnjaci navode da mnoge domaćice griješe jer posežu za podgrivanjem u mikrovalnoj kako bi se brže zagrijala.

Također, posebno bi trebalo izbjegavati podgrivanje prerađene ribe jer se u njenom sastavu nalaze i hemikalije i konzervansi koje dodatnim izlaganjem toploti mogu da razviju štetne toksine. Dakle, može doći do hemijskih reakcija poput oksidacije holesterola, a produkti te reakcije, nazvane COP, povezuje se s razvojem srčanih oboljenja.

Osim ribe, na listi namirnica koje ne treba podgrijavati u mikrovalnoj spadaju i kuhana jaja, cvekla, krompir i riža, piše Stil.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije