Pet neočekivanih razloga zašto trebamo jesti košpice lubenice
Košpice lubenice navikli smo bacati, vjerovatno jer nas od malih nogu uče da ih nije dobro jesti.
Ali istraživanja pokazuju da su male crne sjemenke pravi izvor zdravlja.
1. Smanjuju nadutost
Sjemenke lubenice sadrže vlakna koja pozitivno utječu na rad probavnog trakta i tako olakšavaju nadutost.
2. Sadrže kalij
Ovaj mineral regulira količinu vode u našem organizmu, pa tako smanjuje otekline zglobova i stopala.
3. Pružaju zaštitu od UV zračenja i pomlađuju kožu
Koštice sadrže vitamin E, koji utječe na zdravlje kože, a sprječava fleke i pjegice. Također, pune su antioksidansa, čime usporavaju proces starenja kože.
4. Jačaju naš imunitet
Zahvaljujući brojnim drugim mineralima koji se nalaze u košticama, poput željeza, bit ćemo zdraviji ako ih jedemo. Sadrže i triptofan, koji sudjeluje u proizvodnji serotonina, a taj se element inače koristi u liječenju stresa i kliničke depresije.
5. Sadrže magnezij i cink
Oni su bitni u funkcioniranju cijelog organizma.
Ako ste pomislili kako ćete sada morati žvakati tvrde crne sjemenke, ne brinite. Lakše je napraviti čaj od njih.
Sastojci:
4 kašike zdrobljenih sjemenki
2 litre vode
Priprema:
Prokuhajte sjemenke 15-ak minuta u kipućoj vodi i to je to.
Osim čaja, zdrobljene sjemenke možete iskoristiti i u soku od lubenice, a sve zajedno izblendate u blenderu i začinite s nekoliko listića svježe mente. Možete ga piti toplog ili hladnog.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.