Greška koju mnogi prave: Ovih 7 namirnica nikada nemojte stavljati u zamrzivač, gube okus i kvalitet

0
Radiosarajevo.ba
Greška koju mnogi prave: Ovih 7 namirnica nikada nemojte stavljati u zamrzivač, gube okus i kvalitet
Foto: Printscreen / You Tube / Hrana u zamrzivaču

Zamrzavanje je jedan od najefikasnijih načina da sačuvamo svježinu hrane, nutritivne vrijednosti i ukus jela. Ipak, stručnjaci upozoravaju da nisu sve namirnice pogodne za ovu metodu čuvanja.

Pravilno zamrzavanje zahtijeva prethodno hlađenje hrane i pakovanje u hermetički zatvorene posude ili kese kako bi se spriječio gubitak vlage. Međutim, određeni proizvodi gube teksturu, ukus ili kvalitet tokom procesa odmrzavanja.

Mliječni proizvodi

Drama u Francuskoj: Mornarica pucala na dronove koji su letjeli iznad važne baze

Drama u Francuskoj: Mornarica pucala na dronove koji su letjeli iznad važne baze

Ove namirnice mogu da se zgrušaju nakon odmrzavanja. Jogurt, pavlaka i svježi sir mijenjaju gustinu tokom procesa zamrzavanja, a mliječni proizvodi sa visokim sadržajem masti su posebno pogođeni jer se voda i masnoća odvajaju. Tako će, na primjer, krem sir promijeniti strukturu i neće biti jestiv, dok s druge strane tvrdi sirevi poput parmezana bolje podnose zamrzavanje.

Povrće i voće sa visokim sadržajem vode

Krastavac, tikvice, jabuke, dinje, paradajz i zelena salata nisu pogodni za zamrzavanje jer sadrže mnogo vode. Kada ih stavite u zamrzivač, neminovno će doći do promjena u ćelijskoj strukturi, što dovodi do gubitka čvrstine. Drugim riječima, vaše omiljeno voće ili povrće postaće kašasto.

Jaja u ljusci

Zamrzavanje cijelih jaja u ljusci nije dobra ideja jer temperautre ispod nule dovode do pucanja omotača. Pored promjene teksture, postoji i rizik od trovanja. Ako želite da zamrznete jaja, preporučuje se da ih prvo razbijete i odložite u hermetički zatvorenu posudu. Tvrdo kuhana jaja takođe ne treba zamrzavati, jer bjelanca postaju gumena i vodenasta nakon odmrzavanja.

Pržena hrana

Pomfrit, pohovane šnicle i proljetne rolnice gube svoju finu hrskavu koricu nakon odmrzavanja i postaju mekane i kašaste, a to se dešava zbog vlage koja se oslobađa tokom procesa hlađenja.

Sirovi krompir

Ne bi trebalo da zamrzavate ni sirov krompir. To ne samo da menja ukus, već dovodi i do pretvaranja skroba u šećer. Štaviše, tekstura postaje kašasta i nejestiva nakon odmrzavanja. Ako želite da čuvate krompir duže vreme, prvo ga skuvajte ili kuvajte na pari, pa onda zamrznite.

Bijeli luk

Možete zamrznuti bijeli luk, ali će se ukus pogoršati i izgubiće tipičan miris i hrskavu teksturu. Tada će, doduše, biti idealan za kuhanje u jelima kao što su supe, a može se staviti i u sos ili marinadu.

Majonez i prelivi na bazi ulja

Mnogi ne mogu da zamisle obrok bez majoneza i raznih preliva za salatu, jer priči daju posebnu draž, ali treba znati da oni sadrže emulzije koje se raspadaju kada se zamrznu. Nakon odmrzavanja ulje se odvaja od ostalih sastojaka, pa ukus neće biti baš prijatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije