Prestanite trošiti novac na ruzmarin: Vrtlarica otkriva tajnu neograničene zalihe
Ruzmarin je jedan od najomiljenijih začina u kuhinji – koristi se u pripremi hljeba, tjestenine, mesnih jela, pa čak i kao dekoracija u koktelima.
Ipak, stalna kupovina svježih grančica iz supermarketa može biti skupa, a mnogi paketići začinskog bilja često završe zaboravljeni u frižideru.
Anya Lautenbach, autorica knjige The Money Saving Gardener, podijelila je jednostavan trik kako da uvijek imate svjež ruzmarin pri ruci bez potrebe za velikim vrtom ili čak za zemljom. Sve što vam je potrebno jeste čaša vode, sunčano mjesto i malo strpljenja.
Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!
Dovoljno je da odrežete vrh mlade grančice ruzmarina, skinete donje listove i stavite je u čašu sa svježom vodom. Čašu zatim postavite na sunčano mjesto, a vodu mijenjajte svaka dva do tri dana. Nakon nekoliko sedmica, reznica će pustiti korijenje i biće spremna za sadnju ili dalju upotrebu.
U komentarima na društvenim mrežama Anya je istakla da se reznice mogu staviti i direktno u zemlju, gdje takođe imaju dobre šanse za ukorjenjivanje. "Stavljanje direktno u zemlju je također sasvim u redu", poručila je. Dodala je da ovom metodom možete imati neprekidnu zalihu začinskog bilja bez dodatnih troškova.
Pored ruzmarina, Anya preporučuje da se na isti način razmnožavaju i druge biljke poput timijana, mente, origana, mažurana, žalfije, bosiljka, estragona i limunske verbene. Zahvalni pratioci pohvalili su ovaj savjet, a jedna korisnica iz Belgije napisala je: "Hvala ti na ovim divnim trikovima, Anya. Pravi raj za nas ljubitelje bašte".
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.