Greška koju često radimo: Ako ovako pripremate luk, uništavate sve njegove zdrave sastojke
Crni luk, baš kao i bijeli luk, bogat je korisnim tvarima koje utiču na simptome prehlade, imunitet i razne procese u tijelu.
No, te tvari su osjetljive na toplinu i postoji tačna tačka preko koje ovu namirnicu ne smijete termički obrađivati, što vrijedi i za kiseli kupus.
Luk sadrži flavonoid kvercetin koji pomaže procesima koji kontrolišu šećer u krvi, štite zdravlje srca i smanjuju upale.
Uspješno okončana potraga, muškarac iz BiH pronađen u Srbiji
Kvercetin se aktivira toplinom, što znači da je dobro popržiti ili ispeći luk.
No, nutricionisti upozoravaju da taj proces ne bi trebao trajati duže od pet minuta.
Bit će svjež i do šest mjeseci: Najbolji način za čuvanje luka kod kuće
Nakon tog trenutka, toplinska obrada počinje uništavati ovu tvar.
Dakle, ako želite izvući maksimum iz luka kratko ga popržite.
Koristite li ga u jelima koja se dugo kuhaju, poput supa, variva ili raznih jela s mesom, znajte da iz njega nećete dobiti maksimalnu moguću količinu zdravih sastojaka, piše Skuhaj.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.