Genijalna ideja za ručak: Napravite tjesteninu koja je idealna za zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Genijalna ideja za ručak: Napravite tjesteninu koja je idealna za zdravlje
Foto: Screenshot/Youtube / Tjestenina

Proljeće je stiglo, a s njim i nova doza inspiracije za kuhanje! U ovo šareno godišnje doba, tanjiri postaju veseliji, a okusi bogatiji. Donosimo vam recept za špagete (ili tjesteninu po izboru) u kremastom umaku prepoznatljive zelene boje. Glavni „krivac“ za tu boju je špinat, ali ne brinite – ovo nije ona klasična tjestenina u špinatu na mlijeku. Ovdje je riječ o bogatom, pikantnom umaku koji će osvojiti sve za stolom. Posebno će se svidjeti mališanima ako im ispričate priču o Popaju i njegovim moćnim mišićima zahvaljujući špinatu!

Osim što je ukusan, ovaj obrok je i prava mala nutritivna bomba. Špinat obiluje vitaminima A, C, K te vitaminima B kompleksa, a tu su i brojni minerali – željezo, magnezij, kalij, kalcij i mangan. Uz to, sadrži snažne antioksidanse, flavonoide, karotenoide poput luteina i zeaksantina, klorofil, dijetalna vlakna te omega-3 masne kiseline. Sve to dolazi uz vrlo nisku kalorijsku vrijednost, što ga čini idealnim za one koji paze na prehranu pred ljeto.

Autor recepta odlučio je dodatno obogatiti jelo dodatkom graha, koji je odličan biljni izvor proteina. Ova kombinacija osigurava da jelo bude zasitno, hranjivo i uravnoteženo – savršeno za brzi ručak ili laganu večeru.

Svi čekamo sunčani maj, ali polarni vrtlog ima druge planove: Šta nas čeka do kraja mjeseca?

Svi čekamo sunčani maj, ali polarni vrtlog ima druge planove: Šta nas čeka do kraja mjeseca?

Zahvaljujući jednostavnoj pripremi i svježim sastojcima, ovo jelo se lako uklapa u svakodnevni meni. Prilagodljivo je i možete ga obogatiti dodatnim začinima, orašastim plodovima ili malo parmezana za još intenzivniji okus.

Ako ste u potrazi za jelom koje je i zdravo i ukusno, ova zelena kremasta tjestenina je pravi izbor. Uz minimalan trud dobijate tanjir pun boje, okusa i zdravlja – baš onako kako proljeće zaslužuje.

Sastojci:

  • 1 kutija tjestenine (oko 450 g)
  • 2 kašike maslinovog ulja (oko 30 ml)
  • 3 komada bijelog luka, sitno sjeckana
  • 1/2 kašičice crvenih papričica u pahuljicama
  • 225 g špinata
  • prstohvat soli
  • 1/4 šolje svježeg bosiljka (oko 10 g)
  • 1 konzerva bijelog graha od 400 g
  • sok i korica jednog nešpricanog limuna
  • sol za vodu za kuhanje tjestenine

Postupak: 

U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Dodajte jednu kutiju tjestenine i kuhajte dok ne postane al dente, zatim je ocijedite i ostavite sa strane.

Dok se tjestenina kuha, zagrijte dvije kašike maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Ubacite tri sitno nasjeckana češnja bijelog luka i pola kašičice ljutih pahuljica od čilija. Nakon otprilike jedne minute dodajte 225 g svježeg špinata i prstohvat soli. Pirjajte sve zajedno 2 do 3 minute, dok špinat ne povene.

Kada je špinat gotov, prebacite ga u blender. Dodajte četvrtinu šolje svježeg bosiljka, jednu konzervu bijelog graha te svježe cijeđeni sok i naribanu koricu jednog limuna. Blendajte sve dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.

Dobiveni zeleni umak prelijte preko kuhane tjestenine i dobro promiješajte da se sve lijepo sjedini. Poslužite odmah, po želji ukrašeno svježim začinima ili s malo naribanog sira za dodatni sloj okusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije