Raspored: Gdje staviti jaja, a gdje meso u frižider

0
Radiosarajevo.ba
Raspored: Gdje staviti jaja, a gdje meso u frižider
Foto: Prtscr/24sata / Ilustracija

Frižider najbolje čuva hranu, ali samo ako je pohranite na pravom mjestu. Podijeljen je na nekoliko temperaturnih zona koje ne odgovaraju svakoj vrsti namirnica.

Pravilna organizacija sprječava nepotrebno bacanje hrane, gubitak energije i trošenje novca. Temperaturu je najbolje držati na tri do četiri Celzijevih stepeni.

Ostaci i namazi čuvaju se na gornjoj polici

Na gornjoj polici frižidera temperatura je najstabilnija što je odlično za ostatke hrane, pića i namaze. Ovaj dio odgovara i začinima koji dulje ostaju svježi.

Donja polica

Donja polica idealna je za pohranjivanje vakuumiranog sirovog mesa, jaja, morskih plodova i mliječnih proizvoda zato što je tamo temperatura najniža. Treba paziti da namirnice nisu previše natrpane jer se time povećava šansa od širenja bakterija. Hladan zrak treba cirkulirati jer zagrije li se, hrana će se brže pokvariti.

Voće i povrće u pretincima treba odvojiti

Pretinci na dnu hfrižidera najbolji su za čuvanje voća i povrća, ali važno ih je odvojiti. Preporučuje se u jednom pretincu držati voće, a u drugom povrće jer određene namirnice kao što su jabuke, šljive i kruške proizvode etilen koji pak pospješuje truljenje. To se lako prenosi na druge namirnice pa ih je potrebno razdijeliti.

Jaja i mlijeko ne idu na vrata

Temperatura u hladnjaku najviša je na vratima stoga se u tom dijelu preporučuje držati namirnice koje se ne kvare lako. Ovo je najbolje za sokove, vodu, ali ne i za jaja i mliječne proizvode.

Krompir, luk i paradajz ne podnose frižider

Paradajz više voli toplinu nego hladnoću i zato ih nikako nije dobro čuvati u frižideru. Ondje će poprimiti brašnast okus stoga ih je u hladnjaku bolje čuvati samo ako ćete ih kuhati, a ne jesti svježe. Ni krompiru ne bi trebalo biti mjesto u frižideru jer će mu, baš kao i paradajzu, preniske temperature pokvariti okus.

Slično vrijedi za tikvu i luk. Luk voli suho i tamno mjesto. Zbog nedovoljne cirkulacije zraka i vlage u frižideru će brže istrunuti.

U zamrzivaču se mogu pohraniti jaja

U zamrzivaču se mogu pohraniti meso, voće i povrće, ali različiti umaci, tortilje pa čak i jaja. Moguće je pohraniti i kruh, ali ne duže od tri mjeseca. Zamrzivač treba dobro organizirati i držati urednim kako bi se uštedjela energija, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije