Gdje griješimo: Koje stvari često zaboravljamo u čišćenju doma

Radiosarajevo.ba
Gdje griješimo: Koje stvari često zaboravljamo u čišćenju doma
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Koliko god planirali čišćenje često pri čišćenju zaboravljamo očistiti neke manje stvari koje bismo zaista trebali.

Stoga sljedeći put kada budete planirali čistiti svakako ne zaboravite ove stvari staviti na listu.

Frižider

Frižider bi vam mogao zagorčati život ako ga redovito ne čistite. Mjesto gdje držite povrće u frižideru često zna biti jako prljavo. Prvo isključite frižider i ispraznite ga. Bacite stare posude i hranu s isteklim rokom pa pošpricajte sve višenamjenskim sprejem za čišćenje i obrišite. Namočite ladice u toploj vodi i očistite ih deterdžentom za suđe.

Jastuci

Da, u mašinu za veš možete staviti jastuke. Operite dva jastuka istodobno sljedeći upute na naljepnici za pranje.

Prag od prozora

Brzo utvrdimo kada su nam prozori prljavi, ali prag od prozora često ostaje neprimijećen. Prašinu s praga možete ukloniti s usisačem s tanjim dijelom, a prljavštinu očistiti.

Kuhinjske ladice i ormarići

Vjerojatno je dobra ideja da mjesta u kojima spremate svu hranu i posuđe održavate čistima, zar ne? Ispraznite ih (po mogućnosti jednu po jednu kako biste izbjegli nepotreban nered), bacite staru hranu i obrišite sve. Prije nego što sve vratite na ispravno mjesto, pogledajte ima li posuđa koje ne koristite cijelu godinu. Bacite ili poklonite višak koji ne koristite.

Zavjesa od tuša

Mrlje od sapuna i plijesni brzo se zakače za vašu zavjesu za tuširanje. Međutim, ne trebate izdvojiti puno vremena kako biste ju očistili. Iz tog razloga, što češće perite kupaonske zavjese kako se ne bi nakupljale i taložile bakterije i prljavština.

Sve kartice u vašem novčaniku

Koristite ih gotovo svakodnevno, vjerovatno ne razmišljajući koliko puta ih dodirnete i koliko ste ih puta zapravo očistili, a vjerojatno niste nikad. Istraživanje iz 2012. godine otkrilo je da su mnoge od njih kontaminirane - fekalijama. Stoga brzo na posao i obrišite kartice vlažnom krpom ili antibakterijskom maramicom.

Ključevi

Ključevi su još jedan predmet koji koristite svakodnevno, tako da bi ih definitivno trebalo očistiti. Da biste ih održali čistima i spriječili hrđu, operite ih s limunom i s malo soli te isperite deterdžentom za suđe. Ako su već zahrđali, namočite ih u mješavinu octa i vode 20 minuta, isperite, a zatim ih vratite na još 30 minuta. To osigurava da hrđa u potpunosti nestane.

Kvake

Jeste li ikada očistili kvaku ili kvaku za ladice? Odvojite nekoliko minuta i obrišite sve kvake u kući, a posebno one koje najviše dodirujete. To je u doba pandemije posebno važno.

Mali kućanski aparati

To uključuje mikrovalne pećnice, tostere, miješalice, posude za kafu i sve druge male kuharske aparate u kuhinji. Svaki temeljito očistite, a zatim ih isperite pod vodom.

Igračke

Gumena patka vašeg djeteta savršeno je mjesto za skupljanje plijesni. Poduzmite potrebne mjere opreza kako biste spriječili i uklonili plijesan na svim igračkama za kupanje. Provedite poslijepodne s djecom prolazeći kroz kante za igračke, odvajajući one koje žele zadržati i one koje ćete donirati, te očistite svaku igračku prije nego što je vratite natrag, pišu 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije