Savjeti / U jeku svih virusa i gripa: Kako pravilno očistiti telefon

08. 03. 2020. u 09:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

Kako pravilno da očistite mobilni telefon u jeku svih gripova i virusa koji nas vrebaju?

Istraživanja pokazuju da su štetni organizmi sposobni da prežive i po četiri dana na ekranima mobilnih telefona.

Čišćenje mobilnih telefona nije toliko jednostavno, jer je lako napraviti grešku koja će da dovede do prestanka funkcionisanja.

Prije ili kasnije moraćete da očistite vaš pametni telefon. Donosimo pregled načina kako ukloniti prljavštinu i sačuvati uređaj u dobrom stanju.

Problem: Na ekranu su ostaci hrane

Rješenje: Kapljice umaka ili ulja čim prije pokupite ubrusom kako se ne bi širile. Dubinsko čišćenje obavite kod kuće, u blizini umivaonika. Stavite komadić deterdženta za suđe na čist ručnik ili platnenu krpu pa trljajte ivicom od tkanine pod mlazom vode dok ne dobijete malo pjene. Nemojte ga potpuno namočiti već tek koliko je dovoljno kako biste očistili telefon.

Vodu i neabrazivni deterdžent sigurno je koristiti u malim količinama, pogotovo ako čistite uređaje koji su sertifikovani kao otporni na vodu. Očistite smartfon pa ga osušite onako kako biste obrisali ruke nakon pranja.

Šta ako smartphone želite i dezinfikovati?

Pomiješajte destilovanu vodu i bijeli ocat u omjeru pola-pola pa smjesu naspite u špricalicu za pranje prozora. Pošpricajte pametni telefon i obrišite ga krpom od mikrovlakana. Možete kupiti i gotovo sredstvo, ali pripazite da ne sadrži alkohol i amonijak.

Problem: Smartphone je umrljan ružom, šminkom…

Rješenje: Postupak je isti kao i uklanjanju ostataka hrane. Razmislite o dodavanju oleofobnog sloja zaštite i odmaknite malo uređaj od lica dok razgovarate.

Problem: Na smartphoneu je nešto ljepljivo, niste sigurni o čemu je riječ

Rješenje: Ukoliko krpa blago natopljena neabrazivnim deterdžentom nije riješila problem, pokušajte ukloniti mrlju ivicom bankovne kartice. Ali ne na ekranu, već samo na kućištu! Korisni vam mogu biti i pamučni štapići za uši natopljeni acetonom, iako to ne preporučujemo osim u slučajevima kad ništa drugo ne pomaže. Naime, aceton može ukloniti boju sa kućišta.

Problem: Zaštitna futrola/maska se uprljala

Rješenje: Ako materijal od kojeg je napravljena to dozvoljava, uronite je u posudu s toplom vodom i neabrazivnim deterdžentom, pa je izribajte četkicom za zube. Mrlje tinte i osušene ostatke hrane možete pokušati ukloniti ručnikom natopljenim sredstvom za čišćenje.

Ako ništa drugo ne pomaže, upotrijebite pamučne štapiće za uši natopljene u barem 70-odstotni alkohol za čišćenje. Po završetku čišćenja temeljno obrišite i pustite neka se osuši.

Problem: Kabl za punjenje je prljav

Rješenje: Uzmite čist ručnik ili krpu s malo deterdženta i vode. Izbjegavajte direktan doticaj kabla s vodom i dobro ga osušite nakon što završite sa čišćenjem.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA