Upozorenje / Zbog jedne greške ugroženo više od milijardu uređaja povezanih na Wi-Fi

27. 02. 2020. u 15:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 20

Propust koji je otkrila firma ESET radi tako što je omogućeno deaktiviranje šifri koje koristi Wi-Fi mreža zaštićena lozinkom.

To bi moglo da omogući hakerima da prate aktivnost na mreži kao da nema nikakve zaštite. Iako bi to moglo da znači kako je žrtve moguće prisluškivati, ažuriranja softvera verovatno će spriječiti katastrofalne rezultate.

Ranjivost koju su istraživači nazvali Kr00k utiče na uređaje sa Wi-Fi čipovima kompanije Broadkom i Sajpres, koji se koriste u velikom broju uređaja sa bežičnim internetom, uključujući Apple, Google i Samsung telefone.

Sigurnosna ažuriranja su već napravljena tako da rješavaju ovaj problem, tako da je najbolji savjet da računari, telefoni i svi uređaji povezani na internet imaju najnoviji softver, prenosi b92.

U najgorem slučaju, biće izložena značajna količina podataka, uključujući internet stranice koje posećujete ili poruke koje šaljete.

Međutim, mnoge privatne komunikacije na vašoj Wi-Fi mreži i dalje bi trebalo da budu sigurne zbog šifriranja koje koriste same internet stranice.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA