Šta uraditi sa starim routerom? Evo deset savjeta

Radiosarajevo.ba
Šta uraditi sa starim routerom? Evo deset savjeta
Foto: Tech Advisor / Ilustracija

Dobili ste ili nabavili novi router. Šta ćete s onim koji vas je dosad vrijedno služio? Pročitajte za šta ga sve možete upotrijebiti.

Evo kako možete nastaviti koristiti stari preusmjerivač (router) za Wi-Fi.

Napravite bežični repetitor signala

Povežite Wi-Fijem stari router s vašom novom bežičnom mrežom i podijelite putem njega pristup toj mreži. Veza će biti nešto sporija zbog latencije, ali ćete brzo i jednostavno povećati površinu pokrivenu signalom, piše tportal.hr.

Postavite mrežu Wi-Fija za goste

Napravite bežični repetitor slijedeći prethodno opisane upute, ali ga ponudite gostima kao otvorenu bežičnu mrežu, spojenu na vašu lozinkom zaštićenu mrežu, koristeći opciju guest network.

Pretvorite router u jeftini uređaj za streaming internetskog radija

Pojedine routere moguće je namjestiti za streaming internetskih radija, ako ste spremni instalirati firmware softver OpenWrt ili DD-WRT. Trebat će vam i dodatni softver, kao i USB zvučna kartica.

Pretvorite router u jeftin mrežni prekidač

Većina routera nema više od šest portova za Ethernet, često ne više od četiri. Ako ih trebate više, možete upotrijebiti stari router kao mrežni prekidač. Svakako najprije isključite bežično umrežavanje na starom routeru.

Pretvorite router u bežični most

Što ako je vaš novi router isključivo bežični? Ako trebate povezati uređaje Ethernet vezom na vašu kućnu mrežu, trebat ćete bežični most. Stari router može preuzeti tu ulogu. Slično kao s dijeljenjem mreže Wi-Fi, samo što u ovom slučaju dijeli pristup putem Etherneta.

Napravite čvorište (hub) za uređaje pametnog doma

Pojedini routeri dolaze s korisnim dodatnim portovima. Recimo, USB port koji može dobro poslužiti za nadogradnju i čišćenje firmwarea za routere koji koriste OpenWRT ili DD-WRT. Drugi uređaji dolaze sa serijskim portom. Oni mogu biti prenamijenjeni u uređaje za automatizaciju doma.

Pretvorite router u NAS disk

Tražite način kako pohraniti podatke na jedan uređaj tako što ćete im moći pristupiti bilo gdje u vašem domu? Za to trebate Network Attached Storage (NAS), čvrsti disk spojen na vašu mrežu. Takvi su uređaji razmjerno cjenovno dostupni.

Ali - pogađate - u tu svrhu može poslužiti i stari router. Na žalost, za to mogu poslužiti samo routeri s vlastitim firmwareom (kao što je, primjerice, DD-WRT) i koji imaju ulaz za USB. Također, mora postojati način kako pregledati sadržaje svih USB-om povezanih uređaja putem routera.

Pretvorite stari router u web poslužitelj

Ako vaš stari router podržava OpenWRT ili DD-WRT i može poslužiti kao NAS ili čvorište za pametni dom, na njega možete postaviti i jednostavnu web stranicu. Hoćete li na nju staviti informacije za ostale ukućane, osobni blog (uz odgovarajuću podršku, možda čak i WordPress) ili nešto treće? Odluka je na vama.

Napravite vlastiti VPN router

Na starije routere s vlastitim firmwareom moguće je postaviti softver za virtualne privatne mreže (virtual private networks, VPN) i time zaštititi sve uređaje koji koriste vašu mrežu.

Prodajte ga

Ako vam ništa od navedenog nije privlačno ili dostupno, pokušajte prodati vaš router na eBayu ili sličnom servisu. Možda je nekome potreban, navodi tportal.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije