Gastroenterolozi ne bi jeli ovih pet namirnica: Zdrave na prvi pogled, a prave haos u tijelu
Gastroenterolozi se često izjašnjavaju o tome koje namirnice bi trebalo da izbjegavamo, ne samo zbog njihovog utjecaja na zdravlje, već i zbog mogućih negativnih efekata na organizam, bez obzira na to da li je osoba zdrava ili ima neku bolest.
Svi ovi savjeti ukazuju na važnost pažljivog biranja namirnica koje ne samo da mogu negativno utjecati na zdravlje crijeva, već i na cijeli organizam.
Proteinske pločice
Iako mnogi smatraju proteinske pločice zdravim izborom, gastroenterolozi upozoravaju na visoko obrađene verzije. Dr. Harmony Allson iz medicinskog centra Tufts navodi da ove pločice često sadrže mnoge aditive koji mogu izazvati nadimanje i gasove. Kao alternativu, preporučuje unos proteina iz prirodnih izvora poput mlijeka, putera od kikirikija, orašastih plodova ili sjemenki tikve.
Impresivan, ali maglom obavijen pogled na Sarajevo
Biftek i crveno meso
Dr. Rizwana Chaudhari, gastroenterolog na Univerzitetu Johns Hopkins, savjetuje da se crveno meso, poput bifteka i hamburgere, izbjegavaju jer povećavaju rizik od različitih bolesti. Ukoliko se ipak konzumira, količina bi trebala da bude ograničena na 100 grama dnevno.
Mesne preprađevine
Proizvodi od prerađenog mesa povezani su s povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Dr. Rabia de Latour upozorava da redovno konzumiranje ovih namirnica može povećati rizik od razvoja bolesti za čak 20 posto.
Tri stvari koje ne biste trebali jesti sa mesom: Može izazvati probavne smetnje
Pržena riba i piletina u dubokom ulju
Iako su popularni, prženi riblji štapići i piletina (poput chicken nagetsa) mogu negativno utjecati na zdravlje. Dr. Mahmud Ganum objašnjava da ulje u kojem se prže ove namirnice može oštetiti mikrobiom crijeva, što dovodi do problema poput ateroskleroze, što kasnije može povećati rizik od srčanih i moždanih udara.
Bijeli hljeb
Prema dr. Shilpi Grover, direktorici gastroenterološkog programa, rafinisane žitarice kao što je bijeli hljeb mogu povećati rizik od divertikulitisa (zapaljenja crijevni džepova). Preporučuje se izbjegavanje ovih namirnica, a za zdravlje crijeva je bolji izbor unos vlakana iz drugih izvora, kao što su orašasti plodovi i kukuruz.
Rafinirane žitarice
Konzumiranje rafinisanih žitarica, uključujući bijeli hljeb, povezano je sa većim rizikom od divertikulitisa, ali i drugih zdravstvenih problema, poput dijabetisa i bolesti srca. Preporučuje se da se u ishranu uključe prirodni izvori vlakana koji mogu pomoći u održavanju zdravlja crijeva i smanjenju rizika od ovih bolesti, piše Stil.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.