Firuze pita - kao burek, a ipak nije: Recept za ovaj neodoljivi, tradicionalni turski specijalitet

Firuze pita je vrsta tradicionalne turske pite koja je popularna zbog svog posebnog ukusa i teksture.
Ova pita se pravi od tanjih slojeva tijesta i može da bude punjena različitim sastojcima, ali najčešće se koriste sir, spanać, meso ili kombinacija povrća.
Pite u turskoj kuhinji su veoma raznolike i mogu se pripremati na mnogo različitih načina, što ih čini zanimljivim i ukusnim izborom za sve ljubitelje slojevitih peciva. A evo kako se pravi ova pita, koju ćete zahvaljujući ovom receptu obožavati.

Kilometarske kolone na ulazu u Beograd, cijela Srbija dolazi na proteste: 'Sutra se piše historija'
Sastojci
- jaja 7 komada
- ajran ili jogurt 75 ml
- brašno 800 g
- zreo sir 300 g
- mlijeko 250 ml
- peršun 1/2 veze
- kopar 1/2 veze
- maslac 100 g
- crvena začinska paprika 1 kašičica
- so 1 kašičica
Priprema:
Izmiješajte šest jaja s jogurtom i solju, pa dodajte brašno i zamijesite tijesto. Podijelite ga na deset dijelova i pokriveno ostavite da odstoji. Svaki dio rastanjite na debljinu od 2 mm. Jedan dio treba da pređe ivice pleha za 10 cm, a ostali za 5 cm.
Najveću koru stavite u podmazan pleh, a ostale, jednu po jednu, kuhajte po minut u velikoj šerpi s ključalom vodom. Sir izmrvite i dodajte mu peršun, kopar i začinsku papriku. Rastopljen maslac ohladite, a potom ga izmiješajte s mlijekom i jednim jajetom. Veliku koru premažite mješavinom maslaca i mlijeka. Preko nje stavite četiri kore i svaku premažite na isti način, a na petu stavite fil od sira.
Naredajte i ostalih pet kora svaku premazujući maslacem i mlijekom. Ivice donje kore prebacite preko ostalih, premažite ostatkom maslaca i mlijeka i pecite 30–40 minuta. Služite toplo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.