Ne morate bacati suh i tvrd hljeb: Evo načina kako od njega napraviti deliciju
Svi smo, nažalost, barem jednom završili s hljebom koji je postao suh i tvrd, iako je i dalje jestiv, samo više nije imao onu svježu privlačnost. Sljedeći put nemojte odmah odlučiti da ga bacite.
Postoji jednostavan trik koji može ponovno pretvoriti stari hljeb u hrskavu poslasticu, kao da je tek izašao iz pekare. Dok hljeb bude u rerni, vlaga će se pretvoriti u paru, a ta reakcija će učiniti koricu opet hrskavom, dok će unutrašnjost postati mekana i lagana. Rezultat će biti hljeb koji će vas oduševiti svojom svježinom i okusom.
Sljedeći put kad vam hljeb postane suh, zapamtite da ga možete obnoviti za samo nekoliko minuta i svakako isprobajte ovaj trik – nećete primijetiti razliku između svježeg i ovako "oživljenog" hljeba.
Prognoza meteorologa iz Hrvatske: "U subotu snijeg, a tek ćete se iznenaditi šta stiže u nedjelju"
Osvježavanje starog hljeba djeluje jer se vlaga ponovo upija u njega i vraća mu originalnu teksturu. Čak i ako vam se čini da je hljeb previše tvrd, ne odustajte – rerna će učiniti čudo.
Ovaj trik će posebno dobro funkcionirati s domaćim hljebom, koji obično ima manje konzervansa od kupljenog. Također, ako imate nekoliko kriški koje želite osvježiti, možete koristiti i toster, nakon što ih nakratko navlažite. Stavite ih unutra i bit će hrskave i ukusne, idealne za bogate i hranjive sendviče.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.