Ova namirnica učiniće domaći hljeb savršenim: Ubrzava rast tijesta, a ukus će biti neodoljiv

1
Radiosarajevo.ba
Ova namirnica učiniće domaći hljeb savršenim: Ubrzava rast tijesta, a ukus će biti neodoljiv
Foto: Pixabay / Hljeb

Pravljenje savršenog domaćeg hljeba za mnoge djeluje kao nemoguća misija. Bez obzira na to koji tip brašna ili kvasca koristite i koji god recept slijedite, hljeb često ispadne onako kako smo željeli. Sada vam otkrivamo tajnu kako i vi možete postići savršen rezultat.

Postoji mnogo razloga zašto tijesto ne uspjeva, ali i mnogo korisnih tehnika i trikova koji mogu pomoći. Ključno je pronaći onaj koji vama najviše odgovara.

Da li ste od nekoga čuli da je dobro dodati sirće u tijesto? Zagovornici ovog metoda tvrde da ono pomaže u razgradnji skroba i proteina iz brašna, čineći hljeb prozračnijim i vlažnijim, a istovremeno pojačava njegov ukus.

Na protestima u Beogradu transparent o BiH: Pogledajte reakcije na: 'Nisu svi Bosanci ćaci'

Na protestima u Beogradu transparent o BiH: Pogledajte reakcije na: 'Nisu svi Bosanci ćaci'

Sirće rastvara hemijske veze koje povezuju proteinske niti, što omogućava glutenu da se bolje razvije. To dovodi do stvaranja mreže koja zadržava vazduh unutar tijesta, čineći ga mekšim i elastičnijim. Također, kiselost sirćeta snižava pH vrijednost tijesta, stvarajući idealne uslove za fermentaciju kvasca. Brža fermentacija znači i kraće vrijeme dizanja tijesta.

Dakle, ako želite mekan i vazdušast hljeb koji neće satima čekati da naraste, vaš najbolji saveznik je sirće. Dovoljna je kašičica ili dve, a najbolji izbor za ovu svrhu je jabukovo sirće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije