Ova namirnica učiniće domaći hljeb savršenim: Ubrzava rast tijesta, a ukus će biti neodoljiv

Pravljenje savršenog domaćeg hljeba za mnoge djeluje kao nemoguća misija. Bez obzira na to koji tip brašna ili kvasca koristite i koji god recept slijedite, hljeb često ispadne onako kako smo željeli. Sada vam otkrivamo tajnu kako i vi možete postići savršen rezultat.
Postoji mnogo razloga zašto tijesto ne uspjeva, ali i mnogo korisnih tehnika i trikova koji mogu pomoći. Ključno je pronaći onaj koji vama najviše odgovara.
Da li ste od nekoga čuli da je dobro dodati sirće u tijesto? Zagovornici ovog metoda tvrde da ono pomaže u razgradnji skroba i proteina iz brašna, čineći hljeb prozračnijim i vlažnijim, a istovremeno pojačava njegov ukus.

Uživo | Ključna utakmica reprezentacije: BiH - Gruzija 15:20
Sirće rastvara hemijske veze koje povezuju proteinske niti, što omogućava glutenu da se bolje razvije. To dovodi do stvaranja mreže koja zadržava vazduh unutar tijesta, čineći ga mekšim i elastičnijim. Također, kiselost sirćeta snižava pH vrijednost tijesta, stvarajući idealne uslove za fermentaciju kvasca. Brža fermentacija znači i kraće vrijeme dizanja tijesta.
Dakle, ako želite mekan i vazdušast hljeb koji neće satima čekati da naraste, vaš najbolji saveznik je sirće. Dovoljna je kašičica ili dve, a najbolji izbor za ovu svrhu je jabukovo sirće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.