Tope se u ustima: Donosimo recept za slatke uštipke od banane i kokosa

Uštipci od banane i kokosa mogu da se pospu šećerom u prahu ili da se uvaljaju u kristal šećer. Sočne banane i aroma kokosa podsjećaju na ljeto, dok su sami uštipci topli i masni, baš za hladnije dane. Možda ćete željeti da probate i starinske uštipke sa jogurtom.
Evo kako se prave uštipci od banane i kokosa!
Sastojci

Spremni za kreativni dvoboj? Young Lions u BiH počinje potragu za najkreativnijim talentima!
- 250 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice mljevenog cimeta
- 30 g zaslađenog iseckanog kokosa
- 3 prezrele banane, zgnječene
- 2 jajeta
- 2 kašike smeđeg šećera
- 100 ml kokosovog mlijeka
- Ulje, za prženje
Priprema
Zagrijte ulje
Za uštipke od banane i kokosa sipajte ulje u šerpu da se zagreje. Zagrevajte na srednje jakoj temperaturi. Dok se ulje zagreva, umutite brašno, prašak za pecivo, so, mleveni cimet i iseckani kokos u srednjoj posudi dok se ne sjedine.
Umutite banane i jaja
U posebnoj velikoj posudi umutite zgnječene banane, jaja, smeđi šećer i kokosovo mleko dok smesa ne postane glatka. Dodajte mešavinu brašna u posudu sa mokrim sastojcima i mešajte dok se ne sjedine.
Pržite uštipke
Kada se ulje dovoljno zagreje, koristite veliku mericu za kolače da stavite 4-5 merica testa u vrelo ulje. Pržite, okrećući po potrebi, dok uštipci ne porumene, oko 3-4 minuta.
Servirajte uštipke
Izvadite uštipke šupljikavom kašikom na tanjir obložen papirnim ubrusom. Nastavite u serijama od 4-5 uštipaka, dok se sve testo ne isprži. Ostavite uštipke da se ohlade oko 5 minuta, a zatim po želji pospite šećerom u prahu ili šećerom od cimeta. Servirajte tople. Uživajte u uštipcima od banane!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.