Omiljena čorba iz bivše Jugoslavije: Recept naših baka koji su mnogi zaboravili

Ričet je starinsko jelo koje su spremale naše bake, a na sličan način se priprema današnji grah.
Isprobajte ovaj zaboravljeni recept, a ako volite grah nema šanse da ne zavolite i ričet već na prvi zalogaj.
Sastojci:

Sutra Dan žalosti u Federaciji BiH zbog tragedije u Sjevernoj Makedoniji
200 g graha
200 g oljuštenog ječma
1 crni luk
1 mrkva
1 kašika maslaca
70 ml paradajz soka
2-3 čena bijelog luka
1 kašika brašna
Malo suhog mesa
Priprema:
Operite ječam i potopite ga preko noći (ili barem nekoliko sati). Stavite da se kuha u većem loncu jer ćete dodati i "suhovinu", mrkvu isjeckanu na kockice ili rendanu, korijen celera i peršuna, sitno sjeckani crni i bijeli luk i lovorov list. Lagano posolite i kuhajte oko sat i 15 minuta, pa dodajte isječen praziluk i karfiol isječen na cvjetove. Kuhajte još 15 minuta, umiješajte malo kuhanog graha (može i iz konzerve), pospite peršunom i - gotovo. Meso nasijecite i poslužite posebno ili vratite u jelo koje je sada gotovo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.