Evo odgovora na vječno pitanje: Je li krompir zdraviji ako se ne oguli?

Radiosarajevo.ba
Evo odgovora na vječno pitanje: Je li krompir zdraviji ako se ne oguli?
FOTO: Pixabay / Krompir

Vrlo je česta zabluda da se svi hranjivi sastojci nalaze u kori krompira. Ništa nije dalje od istine, kaže nutricionistica Constance Brown-Riggs te dodaje da se više od polovice hranjivih sastojaka nalazi u samom krumpiru.

Jedini važni sastojak koji gubimo ako gulimo krumpir su vlakna, tvrdi ona dodajući da je riječ o 1 gramu vlakana.

"Neoguljeni krompir srednje veličine ima oko 2 grama, a oguljeni 1 gram vlakana. Iako u kori ima i vitamina C i kalija, guljenjem se gubi zanemariva količina ovih sastojaka. Naime, neoguljeni krumpir srednje veličine sadrži oko 629 miligrama kalija i 27 miligrama vitamina C, a oguljeni ima oko 150 miligrama kalija i 4,5 grama vitamina C",  govori, prenosi Real Simple. 

Sadržaj vrijednih sastojaka kojima krumpir obiluje, svakako ovisi i o sorti, no ova namirnica svakako zaslužuje malo više pozornosti nego što je dobiva. Većina ljudi ne razmišlja o tome da je krumpir bogat kvalitetnim ugljikohidratima i mnogim važnim nutrijentima, kaže Brown-Riggs.

No, vratimo se na početak - je li ga bolje guliti ili ne? Oguljen je skoro podjednako zdrav kao neoguljeni, tvrdi Brown-Riggs te dodaje da je puno važnije kako ga pripremate. Kao što važi i za većinu hrane, način pripreme i termička obrada uvelike utječu na zadržavanje vrijednih sastojaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije