Evo koliko bi optimalno trebali vježbati, stajati, sjediti i spavati

1
Radiosarajevo.ba
Evo koliko bi optimalno trebali vježbati, stajati, sjediti i spavati
Foto: Pexels / Ilustracija / Vježbanje

Grupa stručnjaka istražila je koliko bismo vremena trebali provesti sjedeći, stojeći, vježbajući i spavajući u 24 sata da bismo izvukli maksimum za zdravlje. Orijentirali su se na ljude oboljele od dijabetesa tipa 2.

"Željeli smo saznati više o povezanosti sjedenja, stajanja, tjelesne aktivnosti i spavanja s kardiometaboličkim zdravljem i markerima glikemijske kontrole. Cilj nam je bio identificirati povezanost s optimalnom metaboličkom i glikemijskom kontrolom te utvrditi razlikuju li se oni ovisno o statusu dijabetesa", pojasnili su u svom istraživanju.

U istraživanju je sudjelovalo 2388 sudionika u dobi od 40 do 75 godina, nešto malo više muškaraca od žena. Na sebi su nosili posebne uređaje koji su mjerili sjedenje, stajanje, tjelesnu aktivnost slabijeg i jačeg intenziteta te spavanje. To su povezali s njihovim obimom struka, razinom glukoze u krvi na tašte, glukoze u plazmi...

Briga za buduće generacije: ZZO KS po prvi put finansira prenatalne testove u Kantonu Sarajevo

Briga za buduće generacije: ZZO KS po prvi put finansira prenatalne testove u Kantonu Sarajevo

"Sveukupne analize prilagođene su demografiji, pušenju, unosu hrane i statusu dijabetesa, a interakcija prema statusu dijabetesa ispitivana je zasebno", pojasnili su.

Rezultati istraživanja

"Optimalnom kombinacijom 24-satnog korištenja vremena pokazalo se 6 sati sjedenja, 5 sati i 10 minuta stajanja, 2 sata i 10 minuta lagane tjelesne aktivnosti, 2 sata i 10 minuta umjerene do jače tjelesne aktivnosti i 8 sati i 20 minuta spavanja", zaključili su istraživači.

"Kraće vrijeme sjedenja i više vremena provedenog u stojećem položaju, tjelesna aktivnost i spavanje povezani su s poželjnim kardiometaboličkim zdravljem", dodali su, prenosi 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije