Evo koja četiri dodatka u kafi bi vam mogla pomoći u procesu mršavljenja

0
Radiosarajevo.ba
Evo koja četiri dodatka u kafi bi vam mogla pomoći u procesu mršavljenja
Foto: Facebook / Ilustracija

Sa ovim hladnim danima se manje krećemo i manje treniramo, pa gledamo nekim lakšim putem da se otarasimo viška kilograma, najčešće putem raznih napitaka.

Mnogima je kafa jedan od omiljenih napitaka bez kojeg ne mogu da otvore oči kada ustanu, a ako samo dodate neke sastojke u nju, može vam pomoći u mršavljenju.

Naime, iako kafa sadrži kofein koji i nije preporučljiv u velikim količinama, manja šolja neće biti neki veliki problem, posebno kada dodate neke od ovih sastojaka.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Limun

Dok se limun uglavnom dodaje u čaj, nije naodmet da ga dodate i u kafu.

Limun / Ilustracija

"Limun je poznati sastojak za ispiranje toksina koji može ojačati vaš imuni sistem i smanjiti srčana oboljenja. Bogat je vitaminom C, koji pomaže prirodnim procesima sagorijevanja masti u tijelu, dok kafa može da stimuliše smeđe masno tkivo, koje igra ključnu ulogu u tome koliko brzo možemo da sagorijevamo kalorije kao energiju", kažu stručnjaci, prenosi Srpskainfo.

Cimet

Ovaj začin ima mirisnu aromu i toplu slatku aromu, ali ima i potencijalne zdravstvene prednosti.

"Cimet sadrži antioksidante, antiinflamatorna svojstva i čak može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi. Pospite malo na kafu ili promiješajte za potpuno aromatično iskustvo", savjetuju stručnjaci.

Kardamom

Ovaj azijski začin će kafi dodati poseban i egzotičan ukus.

"Povezan je sa različitim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšano varenje i metabolizam. Zgnječite nekoliko mahuna kardamoma i skuvajte ih uz kafu", objašnjavaju stručnjaci.

Kokos

 Naučnica Karin Michels kokosovo je ulje nazvala otrovom za organizam

Malo kokosovog ulja u kafi može pružiti kremastu teksturu i suptilan tropski ukus.

"Kokos je poznat po svojim 'termogenim' svojstvima koja mogu pomoći sagorijevanju masti", zaključuju stručnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije