Egzotični recept: Dajte priliku veganskoj hrani i napravite karfiol na indijski način

0
Radiosarajevo.ba
Egzotični recept: Dajte priliku veganskoj hrani i napravite karfiol na indijski način
Foto: Screenshot/Instagram / Karfiol na indijski način

Mnogi ljudi tokom januara pokušavaju dati priliku veganskoj prehrani, što i nije tako loša ideja s obzirom na sve mesne delicije kojima smo bili okruženi tokom prazničnih dana.

Ali to ne mora značiti samo dosadne salate. Stoga preporučujemo ovaj nevjerojatno ukusan recept inspirisan klasičnim pilećim curryem. Oduševljava kremastim umakom, a umjesto piletine – tu je pečeni karfiol. Garantujemo da će i najveći ljubitelji mesnih jela zavoljeti ovaj egzotični recept!

Sastojci (za 4 porcije)

  • 2 veće glavice karfiola
  • 1 konzerva kokosovog mlijeka
  • 2 kašike soka od limete
  • 2 kašike naribanog đumbira
  • 2 kašike kukuruznog škroba
  • So
  • 1 luk
  • 2 češnja bijelog luka
  • 3 kašike kokosovog ulja
  • 2 kašike garam masala začinske mješavine
  • 2 kašičice curry praha
  • 1 kašičice kurkume
  • 1 limenka nasjeckanog paradajza
  • svježi korijander

Priprema

Karfiol narezati na komadiće. U zdjeli pomiješajte pola kokosovog mlijeka sa sokom limete i naribanim đumbirom. Dodajte karfiol, promiješajte i ostavite da se marinira 30 minuta.

Modne kombinacije i trendovi prošlosti: Ovako se oblačilo u bivšoj Jugoslaviji

Modne kombinacije i trendovi prošlosti: Ovako se oblačilo u bivšoj Jugoslaviji

Zagrijte rernu na 230 stepeni. Izvadite karfiol iz marinade i ostavite preostalu marinadu. Sada pospite karfiol kukuruznim škrobom i pola kašičice soli. Potom rasporedite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite u vrućoj rerni 8-10 minuta dok karfiol ne porumeni i postane hrskav.

Karfiol iz rerne koji će u sekundi pojesti čak i oni koji ga inače ne vole

Karfiol iz rerne koji će u sekundi pojesti čak i oni koji ga inače ne vole

U međuvremenu ogulite crveni i bijeli luk i oboje sitno narežite. Zagrijte kašiku kokosovog ulja u tavi i pirjajte luk dok ne postane proziran. Zatim dodajte bijeli luk i pržite dok ne zamiriše.

Dodajte preostalu marinadu i drugu polovicu kokosovog mlijeka te umiješajte začine. Malo posolite i ubacite nasjeckani paradajz. Pustite da se sve krčka na srednjoj vatri oko 10 minuta uz povremeno miješanje. Na kraju otopite preostale dvije kašike kokosovog ulja.

Sada pasirajte umak po želji. U umak dodajte pečeni karfiol i pirjajte u umaku nekoliko minuta dok se karfiol ne obloži. Poslužite s nasjeckanim korijanderom i rižom i uživajte u ovom preukusnom obroku, piše Novi list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije