Doručak koji volimo: Slavni kuhar otkrio trik za savršene prženice

1
Radiosarajevo.ba
Doručak koji volimo: Slavni kuhar otkrio trik za savršene prženice
Foto: Pixabay / Ilustracija

Hrskave, masne, ali ne previše, mirisne. Tako treba svaki put da vam ispadnu prženice. Omiljeni doručak generacijama spremit ćete uspješno uvijek ako primijenite ove provjerene savjete.

Marc Murphy, sudija kulinarske emisije Chopped, kuhar i vlasnik nekoliko restorana u New Yorku, zna tajnu iza uvijek savršenih prženica i sada ju je podijelio sa svijetom.

“Ne eksperimentišite i ne nasjedajte na trikove. Sve što vam treba je najobičniji hljeb, bilo koji s tvrđom koricom, star dva, tri dana”, kaže on.

Također, navodi se da prženice ne treba da pečete na puteru ili masti već na običnom ulju, najbolje suncokretovom. Tako ćete dobiti visoke temperature prženja koje neće zahtijevati da hljeb predugo stoji u masnoći.

Ključ hrskave spoljašnjosti i mekane unutrašnjosti je u sljedećem: svaku krišku hljeba s obje strane pospite s malo mješavine brašna i soli ili šećera (ako ćete prženice jesti kao sladak doručak). To će dati još hrskaviju i slađu koricu.

Potom ih stavite na tavu sa neljepljivom površinom ili na tavu od livenog gvožđa koji je dobro zagrijan i čekajte da obje strane postanu zlatno-smeđe boje. Potom ih premjestite na pleh obložen papirom za pečenje i ubacite u rernu na 175 stepeni na 10 do 15 minuta. Ta završnica će dati hrskavu koricu i kremastu unutrašnjost.

Za tri kriške hljeba potrebno je da umutite četvrtinu šolje mlijeka i jedno jaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije