Nedjeljni doručak: Pripremite puru ili palentu

Radiosarajevo.ba
Nedjeljni doručak: Pripremite puru ili palentu

Palenta može biti prilog ili glavno jelo i neizostavan je dio tradicijske kuhinje. Nekad je palenta bila tipično jelo siromašnih slojeva stanovništva širom Europe i na stolovima se nalazila više puta sedmično, a danas je otkrivaju i otmjeni restorani te redovito poslužuju kao prilog uz mesna ili riblja jela.

Priprema palente vrlo je jednostavna i brza. Moguće je pripremiti i dan ranije te narezati na kriške i podgrijati za prilog ili peći u pećnici i na roštilju. Odličan je prilog uz povrće, meso i ribu ili pak kao samostalno jelo.

Osnovni recept za kuhanje palente

5-6 šoljica vode (oko 1,5 l)
2-3 šoljice kukuruzne krupice
1 kašika soli

Veća količina kukuruzne krupice jelo će učiniti gušćim. Ako želite skratiti vrijeme kuhanja, vodu možete zakuhati u kuhalici za vodu i prebaciti je u posudu u kojoj nastavljate kuhati. Dodati so te lagano, uz stalno miješanje da ne nastanu grudice, dodavati i ukuhavati kukuruznu krupicu. Koristite što dužu kuhaču kako vas kipući mjehurići palente ne bi poprskali i opekli. Palentu možete kuhati i tako da  dobro izmiješate pjenjačom za snijeg. Kad se počne zgušnjavati, poklopiti i kuhati još 15-20 minuta na laganoj vatri.

Poslužiti odmah ili postupiti kako je navedeno u pojedinim receptima. Po želji, kalup za kuglof ili zdjelu oplahnite hladnom vodom, u kalup stavite palentu te prije posluživanja preokrenite i djeci poslužite kao 'tortu'!

Palenta sa zapečenim parmezanom

Sastojci: 

Skuhati palentu prema osnovnom receptu
100 g naribanog parmezana ili lako topivog sira kao što je emmentaler
maslinovo ulje ili maslac

Priprema:

Zagrijati pećnicu na 220 °C. Keramičku posudu za pečenje premazati uljem ili maslacem. Skuhati palentu prema osnovnom receptu, uliti u posudu za pečenje i posuti naribanim parmezanom ili nekim drugim sirom.

Peći u pećnici desetak minuta dok se sir ne rastopi ili dok se ne stvori smeđa korica.

Palenta sa sirom ili parmezanom

Skuhati palentu i, kad se smjesa počne zgušnjavati, dodati naribani parmezan ili sir te dobro promiješati i poslužiti kao prilog.

Palenta s lukom i pršutom

Potrebno je:

300 g palente odnosno kukuruznog brašna
naribani sir (najbolje parmezan ili grana)
maslac ili maslinovo ulje
1 luk, sitno narezan
100 g pršuta, narezano na kockice
oko 1,5 l vode
1 kašika morske soli

Priprema:

U velikoj posudi zakuhati vodu i dodati morsku so. Palentu skuhati prema osnovnom receptu za kuhanje palente. Zagrijati pećnicu na 200 do 225 °C. U tavi rastopiti maslac ili maslinovo ulje i na njemu popržiti luk i pršut. Palentu izliti u keramičku posudu za pečenje ili čekati da se ohladi pa izrezati na kocke i staviti u posudu. Luk i pršut raspodijeliti po palenti i posuti naribanim sirom.

Peći u pećnici oko 20 do 30 minuta, dok se ne stvori smeđa korica.

Za djecu pripremite brzinsku i dijetnu verziju samo s naribanim sirom ili posebno odvojite dio za djecu.

I za kraj palente cvjetovi kao prijedlog obroka za djecu. Skuhanu palentu uliti u formice za muffine ili poput ovih na slici. Izvaditi ih kad se stvrdnu i ohlade te poslužiti. Također je moguće posuti ih ribanim sirom i zapeći u pećnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije