Doktorica otkrila jednostavan način kako da smanjite obim struka za samo četiri sedmice

1
Radiosarajevo.ba
Doktorica otkrila jednostavan način kako da smanjite obim struka za samo četiri sedmice
Foto: Pexels / Ilustracija

Doktorica Saleyha Ahsan iz NHS-a objasnila je jednostavan, ali efikasan pristup koji može pomoći pojedincima da brzo smanje obim struka, istovremeno smanjujući rizik od ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što su dijabetes, visoki krvni pritisak i bolesti srca.

U eksperimentu koji je provela sa timom emisije "Trust Me, I'm a Doctor" i grupom volontera, otkrila je da je smanjenje unosa hrane, umjesto oslanjanja na vježbe, najefikasnija metoda za brzo mršavljenje.

Doktorica Ahsan je istaknula da suvišne masnoće oko stomaka jasno ukazuju na potencijalne zdravstvene probleme.

Bizarna odluka fudbalera iz BiH: Ukrao automobil da bi se vratio kući nakon utakmice

Bizarna odluka fudbalera iz BiH: Ukrao automobil da bi se vratio kući nakon utakmice

"Masnoće na stomaku mogu biti znak da je vaše zdravlje ugroženo, s dijabetesom tipa 2 i srčanim bolestima kao mogućim opasnostima. Smanjenjem unosa hrane, umjesto fokusiranja na vježbu, možemo bolje kontrolirati obim struka", izjavila je.

Preporučila je korištenje kalkulatora koji pomaže ljudima da odrede koliko kalorija trebaju smanjiti u svom dnevnom unosu. Kako bi započeli proces mršavljenja, trebaju smanjiti svoj unos za 500 kalorija dnevno.

Dr. Ahsan je dodala: "Kako brzo gubite težinu? Volonteri su smanjili svoj obim struka u prosjeku za jedan inč za svakih 1.81 kg koje su izgubili. Dakle, ako izgubite 0.45 kg sedmično, mogli biste očekivati da smanjite obim struka za jedan inč nakon četiri sedmice."

Svaki volonter bio je ohrabren da mjeri porcije prema veličini svojih ruku, uz savjet da generalno mogu jesti svoje omiljene namirnice, ali uz smanjene porcije. Preporučila je izbjegavanje ili ograničavanje slatkiša i visokomasne hrane, poput brze hrane.

"Brzina smanjenja obima struka varira od osobe do osobe, tako da, čak i ako smanjite unos kalorija prema preporučenom iznosu, vaši rezultati se mogu razlikovati. Kako vrijeme prolazi, gubićete težinu i biće potrebno ponovo izračunati vaše potrebe za kalorijama", zaključila je doktorica Ahsan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije