"Ni slučajno soda bikarbona“: Doktor otkriva šta treba da popijete ako vas muči želudac

1
Radiosarajevo.ba
"Ni slučajno soda bikarbona“: Doktor otkriva šta treba da popijete ako vas muči želudac
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić je upozorio ljude koji piju sodu bikarbonu na svoju ruku, da to ne rade ako posumnjaju da imaju povišenu kiselinu.

Prof. dr Perišić objašnjva da to nije efikasna metoda "liječenja" i dugoročno ne rješava probleme. Problem se rješava trenutno, sve dok dejstvo ne prođe. Umjesto sode bikarbone, ovaj ljekar u izjavi za Novu dao je smjernice ako sumnjate da određena hrana dovodi do povišene kiseline.

"Stari je trik, pojedete pa vam nešto ne odgovara, pa uzmete pilulu protiv kiseline. Ako vam bude bolje posle 45 minuta, to je kiselina. Kakva soda bikarbona, čovječe?! Ona neutralizuje kiselinu na pola sata, i gotovo je dejstvo, nema ga. Moraju se uzimati lijekovi koji imaju prolongirani efekat, soda bikarbona je princip – drži vodu dok majstori odu", rekao je dr Perišić, pa nastavio:

Radiosarajevo.ba dodijelio nagradu Sound of Mess italijanskoj predstavi 'Tragudia: Pjesma o Edipu'

Radiosarajevo.ba dodijelio nagradu Sound of Mess italijanskoj predstavi 'Tragudia: Pjesma o Edipu'

"Postoje i tzv. tihe kiseline, gdje vi verovatno ne osećate gorušicu, ali imate neku muku. Tada je najbolje da pijete čaj: prije doručka šolju čaja od kantariona (jedino on sadrži jedinjenje koje oblaže sluzokožu želuca), a poslije doručka čaj od nane. Dobro bi bilo da tokom dana popijete ukupno oko 4 do 5 šolja čaja od nane", savjet je doktora Perišića.

Bez kisele vode s mjehurićima, ona će napraviti problem, dodaje doktor, pa dijeli i savjete za ishranu. Njegove su rijei da bi obroke trebalo rasporediti tokom dana i obratiti pažnju na nekoliko namirnica: "Pet malih obroka dnevno, s malo masnoća. Jedite lake ugljene hidrate, pire od krompira i šargarepe, napravite pire od jabuke, pa pojedite bananu. Barenu piletinu isto jedite, ona je odlična mada nema masnoće koja će nas ‘obradovati’ kada je svarimo. Luk je hranljiv, ima kvercetin, Božja je namirnica. Moja pokojna majka ga je sekla na pola, pa da pocrni na plotni, pa ga je tako ubacivala u supu, znala je koliko je to zdravo."

Uvijek treba da se javite svom ljekaru ako se zdravstveni problem ponavlja ili dugo traje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije