Devet namirnica koje sadrže najviše vitamina C: Poboljšavaju imunitet, jačaju kožu...

0
Radiosarajevo.ba
Devet namirnica koje sadrže najviše vitamina C: Poboljšavaju imunitet, jačaju kožu...
Foto: Pixabay.com / Ilustracija/Voće

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, ima ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja jačanjem imunološkog sistema, poticanju zdrave kože te pomaže u apsorpciji željeza.

Iako su narandže često istaknute kao glavni izvor ove esencijalne hranjive tvari, postoji raznolik niz namirnica koje sadrže snažne količine vitamina C.

Razmotrimo neke ukusne i hranljive alternative narandžama koje vam mogu pomoći u zadovoljenju dnevnih potreba za vitaminom C.

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Jagode: Osim što su divan dodatak jelima, jagode su fantastičan izvor vitamina C. Pune antioksidansa i vlakana, ove sočne bobice savršen su međuobrok ili slatki dodatak salatama i desertima.

Paprike: Posebno crvene i žute paprike babure bogate su vitaminom C. Također su izvor vitamina A, B, E i K, kalija, folata, mangana, fosfora i magnezija. Paprike se mogu konzumirati sirove u salatama, punjene nadjevima ili dodane raznim jelima kako bi obogatile okus i hranjivu vrijednost.

Kafa ili čaj: Šta je bolje za vas?

Kafa ili čaj: Šta je bolje za vas?

Kivi: Ovo maleno, zeleno voće s oštro-slatkim okusom također je visoko u vitaminu C. Očistite ga za osvježavajući međuobrok ili ga dodajte voćnim salatama i smoothiejima kako biste poboljšali okus i hranjivu vrijednost.

Guava: Tropska guava je bogata hranljivim tvarima i pruža izvrstan izvor vitamina C. Njen jedinstveni okus, kombinacija slatkoće i trpkosti, čini je svestranom opcijom koju možete uživati u svježem obliku, u soku ili kao dodatak voćnim salatama.

Brokula: Pola šolje kuhane brokule sadrži oko 50 mg vitamina C. Ovo povrće iz porodice krstašica pruža ne samo vitamin C već i druge zdravstvene prednosti. Može se pripremati na razne načine - kuhanjem na pari, pečenjem ili dodavanjem u salate.

Ostala vam je tjestenina od ručka? Ne bacajte je, zdravija je hladna

Ostala vam je tjestenina od ručka? Ne bacajte je, zdravija je hladna

Papaja: Još jedno tropsko voće, papaja, ima visok sadržaj vitamina C. Uživajte u svježem voću, dodajte ga u smoothieje ili voćne salate kako biste povećali unos ove bitne hranjive tvari uz tropski štih.

Grejp i klementine: Osim naranči, ne zaboravite na grejp i klementine. Ova citrusna voća osim što su bogata vitaminom C, nude raznolikost okusa koja će očarati vaše okusne pupoljke.

Ananas: Sa svojim sočnim i slatkim okusom, još je jedno tropsko voće koje doprinosi vašem unosu vitamina C. Uživajte u njemu u svježem obliku, dodajte ga voćnim salatama ili ga umiješajte u osvježavajuće smoothieje kako biste maksimalno iskoristili njegove nutritivne prednosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije