Dašak Hercegovine: Recept za fenomenalni japrak

Radiosarajevo.ba
Dašak Hercegovine: Recept za fenomenalni japrak
Foto: JediTweet / Japrak je tradicionalno jelo Hercegovine

Japrak je tradicionalno jelo Hercegovine, a izvorno je jelo iz Turske. Sprema se od raštike, kupusa raštike, što je najzdravija i najhranjivija kupusnjača naših bašti, piše Mostarski.ba.

Sastojci:

500-600 g mljevenog mesa (junetina, teletina)
1 glavica luka - sitno isjeckati
2 čehna bijelog luka
1 mala šolja riže
2 kašike paradajz pirea

sol, biber, crvena paprika
malo ulja i tople vode
kupus raštika

Priprema:

U posudu staviti mljeveno meso, dodati mu luk i saransak (bijeli luk), rižu, začine, malo ulja i tople vode, pa sve sastojke dobro rukom sjediniti.

Odrezati drške kupusu, oprati ga i staviti u šerpu, preliti toplom vodom i neka prokuha.

Prosuti vodu u kojoj se kupus obario, te ga preliti hladnom vodom. Svaki list kupusa treba pripremiti za motanje japraka. Ako su listovi veći, rukom ih otkinuti na dva dijela, a ako su manji samo s vrha kupusa prema unutra odrezati deblji dio drške.

List staviti na dlan ruke, da ravna strana bude gore i na nju staviti kašiku smjese od mesa. Kupus uvijati od sebe prema prstima u manju rolnu.
Krajeve i obje strane uviti unutra i japrak blago stisnuti. Zavijene japrake slagati u pouljenu šerpu.

Kada smo svu smjesu od mesa potrošili i složili japrake, poklopiti ih manjim tanjirom i zaliti vrućom vodom ili mesnim temeljcem. Kuhati na laganoj vatri.

Povremeno dodavati vruću vodu. Pred sami kraj dodati pire od paradajza i napraviti zapršku. Gotov japrak nikada nema puno tečnosti.

Posluživanje:

Japrak poslužiti sa pire krompirom ili rižom uz jogurt, pavlaku ili mileram.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije