Da zamiriše cijela kuća: Najlakši i najbolji recept za kljukušu koji postoji

Radiosarajevo.ba
Da zamiriše cijela kuća: Najlakši i najbolji recept za kljukušu koji postoji
prsc / Bosanska kljukuša

Kljukuša je staro tradicionalno bosanskohercegovačko jelo koje se jednostavno priprema.

Donosimo vam jednostavan recept kako bi cijela porodica uživala u ukusnom obroku.

Kažu i da da je kljukuša ljepša što je tanja, pa ne bi bilo loše da se toga i pridržavamo! 

Sastojci: 

– oko 2 kg krompira,

– 200g brašna,

– 150 ml ulja,

– soli po ukusu,

– biber po ukusu,

– 2 glavice luka (ili praziluk po želji),

– komadić putera. 

Priprema: 

Oguliti krompir i, ako ste u žurbi, izrendajte ga na krupno rende - iscijediti ga dobro. Ukoliko imate malo više vremena, krompir izrežite na male kockice - kljukuša će biti puno, puno ukusnija! 

Pomiješati krompir, ulje i začine. 

Na kraju dodati brašno i rukama izmiješati, a možete dodati i sitno sjeckan luk ako volite (kažu da je ovako najukusnija). Ako volite tikvice možete i njih dodati. 

Uključite rernu na 250 C i stavite dobro nauljen pleh da se zagrije. U zagrijan pleh izlijte smjesu za kljukušu i pecite nekih pola sata. Prije samog kraja premažite je puterom i vratite je u rernu da se zapeče. 

Kada odozgo lijepo porumeni gotova je. 

Kad je poslužite, neki vole preliti je pavlakom, mileramom, ali i kiselim jogustom. 

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije