Tri biljke od kojih ćete bolje spavati i buditi se puni energije

Radiosarajevo.ba
Tri biljke od kojih ćete bolje spavati i buditi se puni energije
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Dok spavamo naš mozak filtrira informacije, a nedostatak sna će to poremetiti. Osim toga, neispavanost se negativno odražava na imunitet koji tada slabi i tijelo se teže bori s raznim bolestima.

Hmelj

Ova biljka je odličan prirodni sedativ, umiruje živce, liječi tjeskobu i pomaže kod problema sa spavanjem - zahvaljujući hemijskoj supstanci metilbutanol. U mnogim zemljama u jastuke stavljaju sušeni hmelj jer poboljšava kvalitetu sna.

Kod problema sa spavanjem napravite čaj koji daje podjednako dobre rezultate kao jastuk pun hmelja ili kupka. Za kupku u lonac ulijte dvije litre hladne vode, dodajte 200 grama osušenog hmelja i stavite na peć. Ostavite da ključa na laganoj vatri pet minuta pa procijedite. Ulijte u kadu punu vode i opuštajte se u njoj 20 minuta, piše 24sata.hr.

Ili popijte hmelj u obliku čaja, jednu šalicu nakon večere, a drugu prije spavanja - prokuhajte 50 grama hmelja u pola litre vode.

Lavanda

Ova čudotvorna biljka od davnina je poznata kao odličan lijek za nesanicu, smiruje kod stresa, opušta mišiće, poboljšava probavu... Za dobar san preporuka je napraviti toplu kupku od lavande ili čaj prije spavanja - ako vam se zbog vrućih noći ne leži u toploj vodi.

Recept za čaj: Dvije kašičice cvjetova lavande prelijte vrućom vodom, poklopite i ostavite deset minuta. Zasladite medom i popijte prije spavanja. Jednu šalicu čaja možete popiti i ranije tokom dana kako bi se opustili.

Recept za kupku: Nakapajte nekoliko kapi lavandinog ulja u kadu i opuštajte se u kupki 20 minuta. Kupku možete napraviti i tako da najprije pripremite čaj od lavande jače koncentracije i ulijete ga u kadu punu tople vode.

Majčina dušica

Ljekovita svojstva majčine dušice nalaze se i u cvjetovima i listovima. Odlična je za opuštanje mišića i dobar san. Osim toga, ima protuupalna, antibakterijska, antivirusna svojstva, a pomaže kod problema dišnih puteva.

Koristi se i kod upale zubnog mesa, za regulaciju menstrualnog ciklusa i ublažavanje menstrualnih bolova, kod reumatskih tegoba... Ova biljka je bogata željezom, vitaminom C, kalcijem, eteričnim uljima (cineol, timol, karvakrol), taninom i flavonoidima.

Recept za čaj: Kašičicu majčine dušice prelijte sa dva decilitra vruće vode, poklopite i ostavite pola sata kako bi otpustila ljekovita svojstva. Čaj od majčine dušice je gorak pa ga nije loše malo zasladiti medom, lakše ga je popiti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije