Da li pravilno čuvate hranu u frižideru? Ove navike mogu biti štetne

1
Radiosarajevo.ba
Da li pravilno čuvate hranu u frižideru? Ove navike mogu biti štetne
Foto: Unsplash / Frižider, ilustracija

Mnogi ljudi ostatke hrane koji su još topli ili vrući stavljaju u frižider, naučnik za hranu Gavin Wren upozorio je da bi o toj navici trebalo dobro razmisliti. Gavin je svoj eksperiment sa vrućom hranom i frižideru objavio na Tik Toku, a video je ubrzo postao viralan.

Otkrio je da ostavljanje vrućih ostataka hrane može poremetiti temperaturu u frižider i potencijalno pokvariti drugu hranu. Kako bi dokazao svoje tvrdnje, Gavin je u svoj frižider stavio tri termometra jedan u ledicu za povrće, drugi na srednju policu, a treći na najgornju policu. "Ova tri područja frižidera različito će reagovati na ostavljanje otvorenih vrata, stavljanje vruće hrane ili dodavanje nove hrane u frižider", objasnio je.

Gornja polica se zagrijala na visokih 18 stepeni

Gavin je u sedam sati ujutro slučajno ostavio otvorena vrata frižidera, zbog čega se gornja polica zagrijala na gotovo devet stepeni, srednja polica na sedam stepeni, dok je ladica za povrće ostala iste temperature.

Republikanac i Trumpov lojalista: Kash Patel izglasan za novog direktora FBI-a

Republikanac i Trumpov lojalista: Kash Patel izglasan za novog direktora FBI-a

U 19 sati Gavin je počeo pripremati večeru sa sastojcima iz frižidera. Nakon kuhanja, jednu je porciju odmah spremio na gornju policu frižidera, a temperatura u tom području se popela na alarmantnih 18 stepeni.

"Gornja polica se zagrijala do ogromnih 18 stepeni i trebalo je četiri sata da se vrati na normalnu temperaturu", otkrio je Gavin koji je ukazao na moguće rizike koje to predstavlja ne samo za sami uređaj, nego i na hranu koja se može brže pokvariti.

Nemojte se prevariti: Kondenzirano mlijeko se može pokvariti, evo koliko može trajati

Nemojte se prevariti: Kondenzirano mlijeko se može pokvariti, evo koliko može trajati

Zašto je važno ohladiti hranu prije nego stavimo u frižider?

"Zbog ovog će se nešto poput mlijeka pokvariti deset puta brže nego inače. I upravo je to razlog zašto bi trebali pustiti hranu da se ohladi prije nego što je stavite u frižider", opomenuo je naučnik. "Ne stavljajte vruću ili toplu hranu u frižider. Umjesto toga, kuhanu hranu ohladite na sobnoj temperaturi i stavite u frižider u roku od jednog do dva sata. Da bi brzo ohladili hranu, podijelite je u manje porcije u posudama ili vrećicama za zamrzavanje prije stavljanja u frižider ili zamrzivač", istaknuli su u Agenciji za prehrambene standarde Ujedinjenog Kraljevstva.

Bakterije se najviše razvijaju na temperaturama između četiri i 60 stepeni, što se često naziva "opasna zona". Ako hrana ostane na određenoj temperaturi duže vrijeme, to može dovesti do rasta bakterija. Također je ključno brzo spustiti temperaturu hrane na sobnu prije nego što je stavite u frižider. To se može postići dijeljenjem hrane u manje dijelove, stavljanjem ispod kuhinjskog ventilatora ili ako je vaša hrana u hermetički zatvorenoj posudi, možete je staviti u posudu sa hladnom vodom, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije