Odlični trikovi: Kako da avokado duže ostane svjež i bez tamnjenja?

0
Radiosarajevo.ba
Odlični trikovi: Kako da avokado duže ostane svjež i bez tamnjenja?
Foto: Pixabay.com / Avokado

Nema ništa bolje od zalogaja zrelog avokada na tostiranom hljebu za doručak, ali ako želite samo komadić, prepolovljeni avokado brzo može postati pokvaren nakon nekoliko sati. Avokado često postane smeđi kada je meso izloženo zraku, što je proces oksidacije  reakcija enzima u određenim plodovima na kisik.

Mnogi ljudi vjeruju da je najbolji način za smanjenje otpada od hrane čuvanje avokada u vodi, ipak to nije samo neučinkovito, već i opasno jer može izazvati rast štetnih bakterija u voću. Umjesto toga, nutricionistica Caroline Kaufman preporučuje prirodni način za čuvanje komadića avokada ne u vodi, već s malo limunovog soka.

Caroline je izjavila: "Pospite prepolovljeni, zreli avokado limunovim ili limetninim sokom, stavite ga u hermetički zatvorenu posudu ili prekrijte prozirnom plastičnom folijom, a zatim ga spremite u frižider do 24 sata." Limunov sok je kiselkast i sadrži askorbinsku kiselinu (poznatu kao vitamin C), koja usporava djelovanje enzima odgovornih za kvarenje i tamnjenje. Tako stvara tanak sloj koji djeluje kao zaštitna barijera, sprječavajući voće da bude izloženo zraku.

Zukan Helez razotkrio Goganovića: 'Podnijeli smo krivične prijave, svi trebaju bojkotovati Dodika'

Zukan Helez razotkrio Goganovića: 'Podnijeli smo krivične prijave, svi trebaju bojkotovati Dodika'

Jednostavno prelijte limunov sok na komadić avokada, zamotajte ga u plastičnu foliju i pohranite u posudu s poklopcem u fržideru. To će pomoći da vaš avokado ostane svjež duže. Međutim, ako želite zadržati cijeli avokado svježim, stavite nezrele avokade na sobnu temperaturu.

Najbolji način da spriječite kvarenje avokada je čuvanje na hladnim temperaturama, ali to potpuno zaustavlja proces zrenja, zbog čega avokado neće imati okus. Caroline je objasnila: "Avokado neće sazriti na hladnoći, pa ostavite nezreli avokado na sobnoj temperaturi četiri do pet dana." 

Većina griješi: Evo gdje u frižideru je najbolje čuvati mlijeko

Većina griješi: Evo gdje u frižideru je najbolje čuvati mlijeko

Kada je avokado mekan i zreo, zamotajte ga u plastičnu foliju ili aluminijsku foliju i stavite u frižider dok ga ne želite koristiti. Na taj način vaši avokadi neće samo ostati svježi duže, već će biti puni okusa, pa ćete moći uživati u ukusnom doručku bez brige o bacanju hrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije