Da li čaša vode ujutro stvarno ima veliki efekt na naše zdravlje?

0
Radiosarajevo.ba
Da li čaša vode ujutro stvarno ima veliki efekt na naše zdravlje?
Foto: Ilustracija / Mineralna voda

Internet je preplavljen izvještajima o zdravstvenim koristima pijenja vode čim se probudite, ali jesu li svi ove glasine istinite?

Iako je ova činjenica često zasjenjena najnovijim dijetama poznatih osoba ili TikTok trendovima hrane, pijenje prave količine vode (ne premalo; ne previše) "je ključno za život i zdravlje cijelog tijela", kaže Michelle Cardel, viša direktorica globalnog kliničkog istraživanja i nutricionizma u WW-u (WeightWatchers).

"Pomaže vašem tijelu da pravilno funkcioniša regulisanjem tjelesne temperature, podržavanjem probave, smanjenjem opterećenja na bubrezima i jetri ispiranjem otpadnih tvari, te optimizacijom moći mozga", rekla je Cardel.

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Edina Podgore

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Edina Podgore

Čak i blaga dehidracija, u iznosu od 2 posto, može dovesti do simptoma poput glavobolje, vrtoglavice, razdražljivosti, poteškoća u koncentraciji i umora, potvrđujeu istraživanja.

Voda čini otprilike 60 posto naše tjelesne težine, i "ključna je za sposobnost našeg tijela da funkcioniše i prosperira", dodaje Molly Bremer, dijetetičarka koja se protivi dijetama u Mind Body Health-u u Washingtonu, i sjevernoj Virginiji.

Pijete li vodu prije spavanja? Stručnjak upozorava da to može izazvati ozbiljne probleme

Pijete li vodu prije spavanja? Stručnjak upozorava da to može izazvati ozbiljne probleme

Budući da je toliko značajna, tema je laka meta za pretjerane zdravstvene tvrdnje. Otkako znamo da hidratacija utječe na naše tijelo od glave do pete, kruže mnoge glasine o magičnim moćima vode.

A u posljednje vrijeme, jedna od njih se odnosi ne na to koliko ili zašto trebate piti vodu, već zapravo kada. Neke osobe tvrde da je pijenje vode čim se probude čarobni napitak koji im pomaže da unaprijede svoje zdravlje, izgube kilograme i još mnogo toga. 

Održavanje hidriranosti tokom cijelog dana važno je za vaše opće zdravlje i dobrobit, pa uključivanje H2O-a rano ujutro može pomoći da osigurate da zadovoljite svoju dnevnu kvotu vode, potvrđuje Cardel. Početak rano omogućuje vam da rasporedite unos tekućine od jutra do večeri, što znači da se nećete morati prisiljavati da popijete čašu vode kada shvatite da ste žedni u 16 sati - a niste popili ništa osim kave cijeli dan. (Usput, kafa i čaj zapravo se računaju u ukupnu hidrataciju!).

Stalno ste žedni? To može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema

Stalno ste žedni? To može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema

"Pijenje vode redovno, počevši ujutro, može pomoći u prevenciji dehidracije. Slijedeći posvećenu jutarnju rutinu može biti sjajan način za postavljanje tona i čak može pomoći u učinkovitijem planiranju i provođenju ponašanja koja promiču zdravlje kako dan odmiče," kaže Cardel. Međutim, "Nema magične količine vode koju trebate popiti prije nego što započnete dan."

Čuvanje boce vode na noćnom ormariću i ispijanje čim se probudite može djelovati kao suptilni podsjetnik da pristupite danu s mislima koje potiču blagostanje. Također vam može pomoći da se osjećate budnije ako se osjećate pospano, dodaje Bremer.

"Ako našu vodu uparimo s hranom, pijenje vode može pomoći povećanju naših energetskih razina," kaže ona. Pijenje vode odmah ujutro također može pomoći u borbi protiv onih mentalnih učinaka dehidracije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije