Da kuća zamiriše: Najbolji recept za nikad mekši i ukusniji domaći hljeb
Toliko je mek, lijep i ukusan da će ga probati čak i oni koji ne jedu hljeb.
Sastojci:
- 300 ml mlijeka
- kesica svježeg kvasca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica šećera
- 500 g brašna
- so
Priprema:
U mlako mlijeko rastvoriti kvasac, dodati šećer, promiješati. Dodati ulje, brašno i so i sve rukama izmesiti ili mikserom. Tijesto ne smije da bude tvrdo, nego srednje meko. Ako vam je tijesto tvrdo dodajte malo mlijeka. Obrađeno tijesto pokrite prozirnom folijom pa krpom i ostavite na toplom da naraste i da se udvostruči.
Tijesto staviti na sto koje ste pobrašnili i uviti ga u dužu kiflu. Isjeći tijesto na šest jednakih komada (izmjeriti na vagi) pa ih rukama obraditi oblikujući loptice. Pokriti ponovo folijom i krpom da odmore 10 minuta. Malo rukama razvući tijesto (veličina manjeg tanjirića), pa uviti u rolnicu da krajevi budu uži; krajeve spojiti i redati u pleh.
BHmeteo: Spremite lopate, sanke i zimsku opremu, a evo u kojim dijelovima BiH će vladati nevrijeme
Oštrim nožem malo zasjeći hljepčiće, na 5-6 mjesta na površini, pa pokriti i ostaviti da odmaraju 20 minuta. Žumance umutiti s kašikom mlijeka i premazati. Peći u prethodno ugrijanoj rerni na 200 C, oko 30-35 minuta. Ako želite mekši hljeb uvijte ga nakon pečenja u krpu, a ako želite hrskav ostavite samo da se ohladi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.