Čokoladna torta za prave gurmane: Jednostavan recept za rajski užitak

0
Radiosarajevo.ba
Čokoladna torta za prave gurmane: Jednostavan recept za rajski užitak
Foto: Youtube / Čokoladna torta

Čokoladni kolač je jednostavna, ali izuzetno ukusna poslastica koja nikada ne izlazi iz mode.

Bez obzira na priliku, ovaj kolač će svakoga razveseliti svojom bogatom teksturom i nezaboravnim čokoladnim okusom.

U nastavku slijedi recept koji možete pripremiti uz minimalno ulaganje vremena, a rezultat će vas zasigurno oduševiti.

Generalni sekretar OSCE-a stiže u posjetu Bosni i Hercegovini

Generalni sekretar OSCE-a stiže u posjetu Bosni i Hercegovini

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade (70 posto kakaa)
  • 150 g putera
  • 200 g šećera
  • 3 jaja
  • 100 g brašna
  • 1 mala kašičica praška za pecivo
  • 1/2 mala kašičice vanilin šećera
  • 50 ml mlijeka
  • Prstohvat soli

Priprema:

Priprema rerne i kalupa

Zagrijte rernu na 180 °C. Pripremite okrugli kalup za pečenje (promjer oko 20 cm) tako što ćete ga premazati puterom i posuti s malo brašna kako bi se kolač lakše izvadio kasnije.

Topljenje čokolade i putera

U srednjoj posudi na laganoj vatri otopite tamnu čokoladu i puter. Povremeno miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Kada se sve otopi, maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.

Miješanje jaja i šećera

U drugoj posudi, umutite jaja s šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta.

Ukus koji se pamti: Donosimo recept za jugoslovenski čokoladni klasik - Reforma torta

Ukus koji se pamti: Donosimo recept za jugoslovenski čokoladni klasik - Reforma torta

Dodajte vanilin šećer i prstohvat soli, te dobro promiješajte.

Spajanje smjesa

U smjesu od jaja, pažljivo dodajte otopljenu čokoladu s puterom i pomiješajte sve sastojke. Dodajte mlijeko i dobro promiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Dodavanje suhih sastojaka

U posebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo, a zatim ih postupno dodajte u smjesu, miješajući lagano kako biste izbjegli stvaranje grudvica.

Pečenje

Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i stavite je u prethodno zagrijanu rernu. Pecite kolač oko 30-35 minuta, provjerite čačkalicom – ako izlazi suha, kolač je gotov.

Hlađenje i posluživanje

Ostavite kolač da se ohladi u kalupu, a zatim ga izvadite i stavite na rešetku da se potpuno ohladi. Poslužite ga samostalno ili uz šlag, sladoled ili voće po želji.

Savjet:

Za bogatiji okus, kolač možete posuti s nasjeckanom čokoladom ili preliti s čokoladnim ganacheom.

Uživajte u ovom jednostavnom, ali izuzetno ukusnom čokoladnom kolaču koji će sigurno biti hit na vašoj sljedećoj proslavi ili porodičnom okupljanju!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije