Četiri pouzdana znaka da ste u dobroj formi

0
Radiosarajevo.ba
Četiri pouzdana znaka da ste u dobroj formi
Foto: healthy.com / Ilustracija/Vježbanje

Zanima vas u kakvoj ste formi? Ovo je nekoliko pokazatelja koji će vam to otkriti
 

1. Možete napraviti 20 iskoraka

Ako ste u stanju napraviti 20 pravilnih iskoraka, a da ne izgubite ravnotežu, u dobroj ste formi. Iskorak je izvrsna vježba za jačanje i izgradnju mišića nogu i stražnjice. Ako želite sami sebe dodatno izazvati, uključite u vježbanje i bočne iskorake, a u rukama držite bučice za dodatno opterećenje, prenosi Živim.hr

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Vježbate na prazan želudac? Evo zašto to baš i nije dobra ideja!

Vježbate na prazan želudac? Evo zašto to baš i nije dobra ideja!

2. Imate niski broj otkucaja srca

Ako ste redovno tjelesno aktivni, tokom vježbe srce ubrzano kuca, a niski broj otkucaja tokom mirovanja obično je znak da ste u dobroj formi. Normalan raspon broja otkucaja je između 50 i 100 u minuti, iako je kod većine ljudi u mirovanju između 60 i 80 u minuti. Dok neuobičajeno niski broj otkucaja kod neaktivne osobe može biti jasan pokazatelj lošeg stanja srca, kod većine sportaša to je znak da su u dobroj formi. U kakvoj ste kondiciji, možete izmjeriti i tako da provjerite koliko vremena treba srcu da se vrati na normalan broj otkucaja od trenutka kada ste završili vježbanje. Što ste izički spremniji, brže ćete se oporaviti.

3. Odlično spavate

I dobar san je pokazatelj jeste li u formi ili niste. Istraživanja su pokazala da tjelesna vježba može ojačati cirkadijani ritam i pomoći svima koji se bore s nesanicom. Ako imate problema s kvalitetom sna, a niste redovito aktivni, pokušajte u svoju dnevnu rutinu uključiti neke umjerene aktivnosti poput brzog hodanja. Ako ste u formi, garantirano ćete i dobro spavati.

4. Lako možete dosegnuti prste na nogama

Ako želite testirati koliko ste fizički sposobni, pokušajte dodirnuti prste na nogama ili ispreplesti ruke oko tijela. Ako su vam mišići jako zategnuti i ne možete izvesti ovu vježbu, vrijeme je da se aktivirate i potražite prvi studio za jogu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije