Četiri metode kako da se riješite začepljenog nosa

0
Radiosarajevo.ba
Četiri metode kako da se riješite začepljenog nosa
Foto: Pexels / Ilustracija / Začepljen nos

Obična prehlada ipak može biti bol - od bolnih mišića do grlobolje, simptomi prehlade mogu vas uništiti – i to prije nego što uzmete u obzir začepljeni nos.

"Obično je začepljen nos uzrokovan virusnom infekcijom gornjeg dišnog trakta. Nos je poseban problem jer imate osjećaj da ne možete disati, pogotovo kada ležite, što dovodi do neprospavanih noći i iscrpljenosti.", rekla je Dr. Deborah Lee iz Dr Fox Online Pharmacy.

Alergije i iritansi također mogu biti uzroci začepljenog nosa, koji se javlja kada tanke sluznice i krvne žile unutar organa nateknu kao odgovor na prijetnju. 

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Dr. Deborah savjetuje izbjegavanje antibiotika (koje mnogi ljudi koriste za liječenje prehlade uprkos činjenici da su neučinkoviti protiv virusa) i lijekova protiv bolova poput paracetamola i ibuprofena.

Ni jedno ni drugo neće ublažiti simptome obične prehlade, a nepotrebni antibiotici mogu vas učiniti otpornima na lijekove kada su vam zaista potrebni. Umjesto toga, podijelila je nekoliko jednostavnih trikova i lako dostupnih lijekova za učinkovito uklanjanje začepljenosti, prenosi Metro.co.uk.

Pijte čaj od đumbira

Lijekovi za prehladu i gripu često dolaze u obliku toplih napitaka. Međutim, standardni biljni čaj može učiniti bolji posao. Đumbir je poseban sastojak, a njegov korijen se može pohvaliti raznim moćima, od smanjenja mučnine do promicanja zdrave probave. Također, čaj od đumbira može smiriti upalu u nosu i omogućiti vam lakše disanje.

Ilustracija / Čaj

Razmotrite alternativne terapije

Nemojte otpisivati ​​alternativne terapije jer su istraživanja pokazala da su neki prirodni lijekovi učinkoviti u borbi protiv simptoma. Akupunktura je jedna od njih, kako objašnjava dr. Deborah, ova terapija može proizvesti simptomatsko olakšanje kod prehlade.

Sinupret je još jedan tretman bez lijekova koji vrijedi isprobati. Biljni pripravak koji sadrži cvijet bazge, kiselicu, cvjetove jaglaca s čaškom, korijen lincure i vrbenu, dokazano smanjuje začepljenost

Krenite u šetnju

Brza šetnja mogla bi biti prava stvar protiv začepljenog. "Hodanje je dobro za prehladu. Kako dišete brže i dublje, to potiče otvaranje nosnih prolaza i pomaže istjecanju sluzi.", kaže dr. Deborah.

Odviknite se od svoje navike pušenja

Jeste li znali da se pušači češće prehlade od nepušača? Dr. Deborah kaže: "Štetne tvari u dimu cigareta paraliziraju cilije, sitne dlačice u sinusima i dišnim putevima koje potiskuju strane čestice i sluz od dišnih putova. Ovo također povećava rizik od sinusitisa. Najbolje je da ne pušite i da se držite podalje od dima cigareta kad ste prehlađeni."

Nutricionisti otkrivaju zdravstvene prednosti gorkih namirnica

Nutricionisti otkrivaju zdravstvene prednosti gorkih namirnica

Obična prehlada ima tendenciju potrajati sedmicu ili dvije prije nego što nestane sama od sebe, stoga pratite kako simptomi nestaju nakon ove tačke i porazgovarajte sa svojim doktorom ako ste i dalje zabrinuti. Osjećaj začepljenosti je rijetko razlog za brigu, stoga pokušajte s ovim metodama ublažiti ono najgore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije