Svrbež tijela: Otkrivanje mogućih zdravstvenih problema

0
Radiosarajevo.ba
Svrbež tijela: Otkrivanje mogućih zdravstvenih problema
Foto: WebMDI / Ilustracija

Svrbež je teško ignorirati, a posebno frustrirajuće ako se javlja na mjestu do kojeg ne možete doći. Iako ne trebate odmah brinuti o svakom svrbežu, moguće je da ukazuje na određene zdravstvene probleme.

Dr. Ross Perr, doktor opće prakse i medicinski direktor kožnih klinika Cosmedics, objašnjava da svrbež može biti normalna reakcija, ponekad izazvana navikom ili iritacijom odjeće.

"Ponekad stres i tjeskoba mogu uzrokovati da ljude svrbe različiti dijelovi tijela, čak i bez svijesti da to rade," ističe Perr. "S znanstvenog stajališta, svrbež obično nastaje nakon jednostavnog dodira s dlakavim dijelovima tijela. Naša prirodna reakcija je pomicanje ruke prema izvoru svrbeža i čeprkanje. Također, to je način na koji tijelo pokušava zaštititi kožu od mogućih oštećenja od insekata i parazita," dodaje.

Akademik Duraković: Al Jazeera – otok istine na pučini našega svijeta

Akademik Duraković: Al Jazeera – otok istine na pučini našega svijeta

Dr. Perr također otkriva što svrbež na određenim dijelovima tijela može značiti.

Svrbež glave može imati različite uzroke, uključujući perut, ekcem, seboreični dermatitis, psorijazu, uši ili nepravilno ispiranje šampona ili regeneratora.

Svrbež stopala može imati različite uzroke poput suhe kože, atletskog stopala, ekcema, kontaktnog dermatitisa, šuge, dijabetesa te bolesti jetre i bubrega. Preporučuje se korištenje hidratantne kreme za suhu kožu te primjena lijekova protiv gljivica ili lokalnih kortikosteroida za atletsko stopalo.

Stalno vam je hladno? Poboljšajte cirkulaciju sa ove četiri metode

Stalno vam je hladno? Poboljšajte cirkulaciju sa ove četiri metode

Što se tiče svrbeža jezika, mogući uzroci uključuju alergene, oralni drozd i pušenje. Održavanje dobre oralne higijene i praćenje prehrane može pomoći u prevenciji svrbeža jezika.

Uzroci svrbeža genitalija mogu biti nadražujuće tvari, bakterijske i gljivične infekcije, spolno prenosive bolesti, dijabetes, psorijaza, menopauza te rak. Liječenje ovisi o uzroku, a za ozbiljnije probleme potrebno je konsultovati se s doktorom.

Svrbež stražnjice može proizaći iz IBS-a, zatvora, hemoroida, glista, dijabetesa, zatajenja bubrega te preaktivne štitnjače. Pravilna prehrana, higijena te liječenje prema potrebi mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Što se tiče svrbeža grudi, mogući uzroci uključuju grudnjak, ekcem, psorijazu te rak dojke. Većina uzroka može se liječiti kremama, ali uporan svrbež uz promjene na dojkama zahtijeva hitnu medicinsku pozornost.

Svrbež lica može proizaći iz suhe kože, stanja kože, starenja ili uboda insekata. Hidratantne kreme, antihistaminici i sredstva za ublažavanje boli mogu pomoći u olakšavanju simptoma.

Svrbež nosa često je povezan s alergijama, prehladom, upalom sinusa ili tumorom. Liječenje ovisi o uzroku, a antihistaminici i dekongestivi mogu pomoći kod alergijskog svrbeža, dok se prehlada i upala sinusa mogu liječiti odgovarajućim sredstvima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije