Brzinska pogača: Recept koji će vas oduševiti
Pogača je uvijek primamljiva, rijetko ko da joj može odoljeti. U nastavku donosimo vam jedan recept kako da brzo napravite ukusnu i mekanu pogaču.
Sastojci
1 kg. brašna
2 kasicice suhi kvasac
200 ml. voda
5 kašika kiselog mlijeka
150 ml. mlijeka
2 kašikice soli
1 kašikica šećera
nepuna kašikica praška za pecivo
200 ml. ulja
Uprkos protivljenju struke: Vlada Srbije ukinula status kulturnog dobra Generalštabu u Beogradu
ZA PREMAZ
jaje
susam
Priprema
Mlijeko promješajte sa kiselim mlijekom i zagrijte da bude toplo. Dodajte kvasac i kašikicu šećera i ostavite malo da nadođe.
Peć zagrijte na 80 stepeni pa isključite.
Tijesto premažite uljem pa prekrite foliju i stavite u toplu peć na 20 minuta, pazite da je peć zagrijana i isključena! Nakon toga izvadite iz pećnice.
U tepsiju stavite malo ulja.
Od tijesta kidajte loptite i poredite ih u krug sa malim rastojanjem među njima, jer će svakako prilikom pečenja nadoći i sastaviti se.
Premažite vašu pohaču jajetom i pospite susamom, stavite u rernu, uključite na 180 stepeni (dok se peć grije, pogača će vam ljepo nadoći) i pecite oko 20 minuta dok lijepo ne porumeni, piše Coolinarka.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.